• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja - problem V5C

jaco

Nowy
Punktów
0
Miasto
pl
To mój pierwszy post na forum więc witam bardzo serdecznie:)

Sprawa wygląda następująco:

Kupiłem pojazd z Anglii od gościa w Polsce, otrzymałem V5C oraz umowę kupna 'in blanco' tzn z danymi i podpisem dotychczasowego właściciela (Anglika). Pozałatwiałem tłumaczenia, podatki itp itd ale okazało się, że jest błąd w angielskim dowodzie rejestracyjnym i muszę to poprawić z DVLA.

Czy jest możliwość uzyskania od nich ewentualnej korekty jeśli na V5C widnieje tylko dotychczasowy właściciel a ja posiadam 'tylko' umowę kupna czy muszę wypełnić i odesłać im cały dowód wedle 'ichniejszych' procedur i oni wystawią mi nowy na moje nazwisko i adres w PL?

W razie opcji ze zmianą dowodu nie będzie problemu jeżeli MOT i roadtax wyszedł jakiś czas temu tzn nie będą mnie za to ścigać jako nowego właściciela? Dodam ze pojazd nie jest raczej wyeksportowany ponieważ dostałem kompletny dowód (obie kartki) z pustą rubryka o eksporcie.

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
masz bankowo pol roku czekania

niewysylaj V5C do anglii
kontaktuj sie mailowo z nimi( po angielsku)

poprawia i wysla

jaco

Nowy
Punktów
0
Miasto
pl
Dzięki, szkoda że aż tyle czasu...

Wysłałem im szczegółowy opis problemu, zobaczymy co (i czy) odpowiedzą

tylki83

Początkujący
Punktów
1
Miasto
tarnowskie gory
wysylasz poleconem v5c do jakiegos znajmowego w anglii puzniej znajomy wpisuje kogo tam chce w rubryce new keeper + korygujac blad ktory tam zostal zauwarzony i wyslyla do dvla ok 2 tygodnie czekania pprzychodzi v5c a znajmowy odsyla ci go do pl listem poleconym.. Co do mot i tax niema strachu nic sie niezmienia dalej sa wazne , jedyny co musisz zrobic to wyslac sekcje PERMAMENT EXPORT z v5c do dvla jezeli samochod zostaje w pl

jaco

Nowy
Punktów
0
Miasto
pl
Właśnie wymiany v5c chciałbym uniknąć ze względu na to, że pewnie znów musiałbym to dawać do tłumaczeń, skarbówka itp a to jak wiadomo koszta...

Pomęczyłem ich mailowo i w końcu (za 5 razem) dostałem odpowiedź, że mam wypełnić załączony w wiadomości druk V756 i przefaksować do nich wraz z opisem błędu i mi to poprawią.

I tu znów zaczynają się schody. Nie jestem do końca pewien jak go wypełnić...

a) Jak rozumiem w miejscu przeznaczonym na dane właściciela wpisuję już swój aktualny adres w PL oraz w kolejnej zaznaczam 'notifying change of keeper' - czy nadal na poprzedniego właściciela?
b) Data eksportu może być ubiegłoroczna?
c) Błąd dotyczył rubryki chassis (wydrukowano o 1 cyferkę za dużo), mam wpisać tak jak jest z błędem w v5c - czy tak jak jest w reszcie papierów z Anglii i w rzeczywistości? ( I tak muszę wysłać opis błędu)

Certyfikat eksportowy przyjdzie bez problemu do Polski czy mam fatygować znajomego na wyspach?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki

Do góry Bottom