• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Proszę o pomoc. PILNE

dr.matty

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milton Keynes
Witam mam problem i nie wiem gdzie sie z tym udać. Otóż byłem w polsce Angielskim samochodem i miałem kolizje z OC sprawcy, rzeczoznawcy dałem wszystkie kopie czyli V5C i insurance. Po czym dostalem maila z Aviva polska ze nie moga mi wypłacić pieniędzy ponieważ nie maja dokumentu potwierdzającego ze jestem właścicielem, po wykonaniu telefonu do Pani likwidator, dowiedziałem się ze w V5C pkt 5 ( REGISTERED KEEPER ) jest podpunkt C.4.c - The registered keeper is not necessairly the legal owner. I na tej podstawie powiedziała zebym przysłał jakiś papier potwierdzający ze jestem właścicielem. Proszę o porady jak mam wytłumaczyć tej kobiecie ze tu w UK V5C to jest dowód rejestracyjny i tam jest właściciel i tylko właściciel może ubezpieczyć samochód, bo kopie ubezpieczenia tez dałem. Z góry dziękuję za informacje.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Moze jakas faktura/rachunek zakupu auta? Ewentualnie umowa.
Chociaz dziwne bo samo V5C powinno w zupelnosci wystarczyc ale niestety jak ludzie widza cos nowego to przewaznie nie maja pojecia coz tym zrobic i zapewne tak bylo w tym przypadku w ubepieczalni. Jak dalej beda robic problemy to sie odwoluj do skutku.

dr.matty

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milton Keynes
Nie mam umowy zakupu bo kupowałem od prywatnej osoby, a tutaj nie potrzebna jest umowa kupna sprzedażny bo po to jest ten świstek NEW KEEPER. Nie rozumiem tej kobiety i ich toku myślenia ich to nie obchodzi i tyle. Wiec powiedziałem ze oddam sprawę do prawnika bo to jest nienormalne. A na moje pytanie czy to jest pierwszy przypadek z samochodem angielskim odpowiedziała ze nie pamięta.

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
w UK ubezpieczenie jest na kierowce nie na auto
jak bylo w twoim wypadku

kakti_88

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Na piśmie czy telefonicznie prosiła o dodatkowe dokumenty? Jak na piśmie to odpowiedz na pismo również w formie pisemnej z tłumaczeniem dokumentu V5C przez tłumacza przysięgłego i może kobieta zrozumie co jest napisane na V5C.

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
wlasnie tak jest w polsce z jakimiś firmami ubezpieczeniowymi :UDUŚ"

kase biora a jak jest wypadek to wyszukuja mankamentów

---------- Dodano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------

wlasnie tak jest w polsce z jakimiś firmami ubezpieczeniowymi :UDUŚ"

kase biora a jak jest wypadek to wyszukuja mankamentów

dr.matty

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milton Keynes
Dzieki wielkie za wszystkie porady, na ta chwile wysyłam im takie pismo co o nim myslicie ?

Witam dnia 20.03.2012 otrzymałem od Państwa e-mail, abym wyslał do firmy AVIVA dokument potwierdzający iż jestem właścicielem pojazdu. Dnia 2.04.2012 kontaktowałem się z Panią likwidator firmy AVIVA i usłyszałem że dokumenty które skserowałem dla rzeczoznawcy nie przekonują ze to ja jestem właścicielem pojazdu. Samochód jest zarejestrowany w Wielkiej Brytanii, a prawo tego Kraju mówi o tym że dokument V5C ( dowód rejestracyjny ) jest potwierdzeniem właściciela pojazdu i jest to wyraźnie napisane w punkcie pierwszym w. w dokumentu „ REGISTERED KEEPER” co znaczy „ ZAREJESTROWANY WŁAŚCICIEL”. Drugim dokumentem potwierdzającym własność pojazdu jest dokument ubezpieczenia pojazdu „CERTIFICATE INSURANCE” który również skserowałem. W UK prawnie ubezpieczyć może pojazd tylko osoba na którą jest on zarejestrowany, w przeciwieństwie do Polskich przepisów ubezpieczenie nie jest na pojazd lecz na osobę kierującą.

Bardzo proszę o szybkie rozpatrzenie mojego pisma, w innym przypadku swoją sprawę skieruję do kancelarii prawnej.

Do góry Bottom