• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

powrót do Anglii samochodem angielskim - wyrejestrowanym

kasa

Nowy
Punktów
0
Miasto
Polska
Witam
Moje pytanie brzmi: co należy zrobić aby wrócić autem angielskim - wyrejestrowanym tam - do Anglii?
Jest to samochód zarejestrowany na mnie. Posiadam V5C oprócz odcinka 11, który wyjeżdżając z wysp odesłałem do DVLA. Jeżdże nim po Polsce, mam ważne MOT i miałem zamiar go przerobić, ale jak to w życiu bywa - muszę wrócic do Anglii.
Interesują mnie konkretne odpowiedzi, a nie w stylu: leć samolotem lub sprzedaj samochód w Polsce, itp.

Dziękuje z góry za podpowiedzi.

Ps. Wiem, że czeka mnie później wykup road-taxu oraz ubezpiezczenia

kasa

Nowy
Punktów
0
Miasto
Polska
To nie jest takie proste, gdyż aby wjechać na teren GB muszę mieć road-tax, a żeby go mieć to muszę mieć go tam zarejestrowanego.
A co do ubezpieczenia; to w tej chwili posiadam polskie. I też nie orjentuję się czy na nim wjadę do Anglii, gdyż przy pierwszej kontroli policja sprawdzi po numerach rej. wszystko. I auto na tablicach angielskich okaże się "nie angielskie" = problemy.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
polskie ubezpieczenie się tutaj nie liczy z tego co wiem, tzn nie wykupisz na to taxu, nie znam recepty ale napisze ci co ja bym zrobił w twoim przypadku :
wykupiłbym ubezpieczenie online na siebie i adres znajomego w uk
po 24 godzinach wykupiłbym tax na to auto online i na adres tego znajomego ( i tu jak sie da online to znaczy że śmiało wszystko ok a jak nie da się tzn że prawdopodobnie czeka Cię proces kolejnej rejestracji auta - ja bym zadzwonił do DVLA i rżną głupa że go nigdy nie wyrejestrowałem i to jakaś pomyłka)

kasa

Nowy
Punktów
0
Miasto
Polska
ja bym zadzwonił do DVLA i rżną głupa że go nigdy nie wyrejestrowałem i to jakaś pomyłka)
Nie pamiętam co było na odcinku 11, ale wydaje mi się, iz widieje tam mój podpis. Tak więc nic z tego.

---------- Dodano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

wykupiłbym tax na to auto online i na adres tego znajomego ( i tu jak sie da online to znaczy że śmiało wszystko ok a jak nie da się tzn że prawdopodobnie czeka Cię proces kolejnej rejestracji auta

Próbowałem przed chwilą na stronie DVLA wykupić road-tax i oprócz ostrzeżeń na temat braku w chwili obecnej aktualnego "kółka" - było OK. Wyrzuciło mnie ze strony dopiero w momencie kiedy nastąpiło sprawdzenie ubezpieczenia mojego samochodu. Tak więc sądze, że mając wykupiony insurance, transakcja zakończyłaby się sukcesem.

Czekam na inne propozycje w mojej sprawie. Może ktoś miał osobiście z tym do czynienia.

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
1. ubezpieczenie przez neta na adres znajomych
2. wyslij mot i v5c wystarczy odcinek 10 do swoich znajomych na wyspie.
3. oni ida na poczte wykupic road tax
4. wysylaja wszystko do ciebie
5. wsiadasz i jedziesz na wyspe.
6. rejestrujesz auto ponownie w dvla.
nie do konca legalny przy kontroli policji na wyspie ale do zrobienia.
sposob legalny to jedziesz do anglii przez swiecko zajezdzasz na nevade bierzesz zolte tablice niemieckie i smigasz do anglii. taniej niz polskie tablice i prosciej. i tutaj nikt nie moze sie przyczepic nawt wladza w UK

Punktów
0
Miasto
Anglia
Powrót wyrejestrowanym autem

Odcinek 11 w dow. rejestracyjnym V5C, jest odcinkiem o Permanent Export, czyli wywiezieniu auta na stałe za granice W. Brytanii. W takiej sytuacji zostaje ono wykreślone z ewidencji w Anglii. Zapewne mozna go z powrotem tu zarejestrować, ale musisz zacząć od korespondencji z DVLA, aby sie dowiedzieć jak to zrobic. Dopiero wtedy ubezpieczenie , podatek i możesz jechać.

lato8

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
www.energymotors.pl
Najprosciej sprzedaj w PL i kup drugi w UK.

Musisz ponownie przejsc procedure rejestracyjną w UK, wykupywanie taxu, ubezpieczenia itp nie rozwiaże sprawy i tylko narobisz sobie kłopotów.

Do góry Bottom