• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Poruszanie się anglikiem w UK z polskim ubezpieczeniem oraz z polskim przeglądem.

darek2398

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam . Mam auto anglika Lexusa IS 200, zarejestrowany w UK, który jest ubezpieczony na rok w Warcie oraz ma bieżący przegląd zrobiony w Polsce w Warszawie na rok czasu. Po nowym roku potrzebuje pojechać nim do UK na ok 3 miesiące . Pytanie brzmi : czy mogę nim się poruszać po UK bez wykupienia jakichkolwiek dodatkowych papierów na niego, ponieważ te są opłacone i aktualne. Dzięki za pomoc, Pozdrawiam.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
nie nie możesz.
zawiną cie zanim zdążysz dobrze wjechać na wyspy.

a tak nawiasem to to ubezpieczenie jest nie ważne nigdzie po misiącu od wykupienia go.
trzeba czytać warunki ubezpieczeń.
polski przegląd też jest nieważny

darek2398

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dzięki za zainteresowanie tematem. Jeśli chodzi o przeczytanie mojej umowy z ubezpieczycielem to przeczytałem ją uważnie i wyraznie jest w niej napisane , że ważna jest na rok czasu a nie na miesiąc jak również przegląd. OK ale rozumiem , że pewnie by się pojawiły problemy po wjezdzie do UK. A jeśli zarejestruje auto w PL, po tych przyszłorocznych zmianach, ktore mają nastąpić to czy wówczas będę mógł się z tymi papierami poruszać po UK bez problemu przez okres ok 3 miesięcy ? Pozdrawiam.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
nie czytałeś warunków. po miesiącu masz podać ubezpieczalni polskie numery rejestracyjne tego auta , inaczej OC jest nieważne.
temat przerabiany nieraz na tym forum. poszukaj.

rzekome przyszłoroczne poprawki to jak na razie medialna zagrywka na podkręcenie tematu i tyle.
jak zarejestrujesz w pl to niema problemu żeby na 3 miesiące takim autem do UK jechać.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
ma bieżący przegląd zrobiony w Polsce w Warszawie na rok czasu.
Zawinąć Cię to już mogliby w Polsce, jeśli trafiłbyś dociekliwego policjanta, który chciałby się dowiedzieć kto Ci zrobił przegląd angola

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
sherves niby jest jakiś przepis że mogą przgląd zrobić , ale ważny jest tylko na powrót do kraju w którym auto jest zarejestrowane.

darek2398

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Więc tak, trzeci rok z rzędu robię w tym samym miejscu przegląd, jak również ubezpieczam auto w tej samej agencji ubezpieczeniowej. Mieszkając w Warszawie byłem zatrzymany przez Policję wielokrotnie i za każdym razem po ich zweryfikowaniu moich dokumentów okazywało się, że jest z nimi wszystko ok. Po zarejestrowaniu auta w PL, chciałbym również poruszać się tym nim w UK bez dodatkowych opłat. Tylko teraz pytanie co na to UK Police....? Pozdrawiam.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
rób jak uważasz.
jak zarejestrujesz w PL i chcesz jeździć po UK to musisz opłacić podatek drogowy

darek2398

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Czyli mam rozumiec, ze wszystkie auta zarejestrowanie w EU wliczając oczywiscie auta polskie zeby poruszac sie po UK nawet przez np. kilka dni musza miec TAX ROAD DISC?

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
z tego co wiem to tak właśnie jest. ogólnie powinieneś opłacać podatek drogowy we wszystkich krajach gdzie nie jest on wliczany w paliwo tak jak u nas

darek2398

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
To jesli chcialbym np. wybrac sie do UK na kilka dni zaplacilbym za TAX ok 200 F . Nie wierze w to ! Jutro zadzwonie do DVLA i dowiem sie wiecej , Pozdrawiam.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
zależy co to znaczy kilka dni. chyba powyżej jakiegoś okresu trzeba płacić.
w niemczech bodajże powyżej 30 dni , ale głowy sobie uciąć nie dam

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
nie ma obowiazku wykupowania TAX przez turystow przyjezdzajacych na kilka dni

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
nie ma opcji wykupienia na obce tablice
musisz przerejestrowac auto na angielskie blachy po uplywie chyba pol roku od przyjazdu
jest jakis wyjatek dla studentow z zagranicy i pracujacych czasowo
gdzies na forum mi sie to rzucilo w oczy

darek2398

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
i to jest precyzyjna odpowiedz kolego, tylko oto mi chodzilo....Dzieki , pozdro G4 TYLE !:)

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
zadzwoń do dvla i się dopytaj , żebyś później nieprzyjemności nie miał z tego tytułu

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Nie musi dzwonić, do 6 miesięcy w każdym 12 miesięcznym okresie może jeździć po UK na PL tablicach bez opłacania taxu ( o ile ma oczywiście przegląd i ubezpieczenie z PL) tak to wygląda w teorii, praktyka wygląda różnie, znam ludzi, którzy mieli polskie auto kilka lat i nic się nie działo, policja się nie interesowała, czytałem jednak o przypadkach gdzie autko zostało zabrane na parking policyjny przed tym terminem, najwyraźniej dużo zależy od humoru policjantów i od regionu Anglii też, wszystko przez sporą liczbę aut spoza UK, którymi obcokrajowcy poruszają się długi czas bez płacenia taxu:) Gdzieś czytałem angielski artykuł że nawet gdzieś robili akcję na takie autka

W Twoim przypadku najlepiej trzymaj przy sobie bilet z promu jako dowód kiedy wjechałeś do UK

dareckixp

Początkujący
Punktów
0
witam.mam podobna sytuacje,polskie ubezpieczenie na angolu.za pare dni musze wracac do uk .wlasnie doczytalem ze niemoge sie poruszac w uk na polskim ubezp.czy przy wjezdzie na wyspy sa jakies kamery monitorujace auta wjezdzajace,czy sprawa dotyczy tylko potencjalnej kontroli na trasie???pozdrawiam

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
angole mają system nadzorowania ruchu i nie zdążysz prawdopodobnie dobrze zjechać z promu na trasę a już cie zwiną.
wykup ubezpieczenie przez internet i tyle

Do góry Bottom