• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polskie dane do umowy kupna-sprzedazy + prywatne tablice

artoor200sx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ryman - Staines UK
Witam , czytalem opis procesu rejestracji Anglika , i mam pytanie zwiazane z punktem 2a cytuje " Jeżeli podajemy adres angielski to proces ten trwa około 2-3 tygodni, a jeżeli chcemy żeby dowód przysłali nam do PL to okres ten wydłuża się przynajmniej dwukrotnie. "

Jesli wybiore opcje polskie dane , ( domyslam sie ze w dokumencie V5C bedzie moj polski adres ) , co bedzie wtedy gdy np trafi mi sie radar ??

W UK - wysla zdjecie do Polski ??
W PL - zobacza angielskie blachy i co dalej ??

Jesli sie gdzie pomylilem to prosze mnie poprawic

** Dodano: 08-02-2010, 23:08 **
Jeszcze jedno pytanko (choc byc moze juz kiedys takowe bylo) Ile kosztuja angielskie prywatne tablice ?? i jakbym takie chcial to musze od razu wyrazic chec na zakup takowych czy po jakims czasie tez moge ?? Gdzie musze takie cos zglosic ?? Pozdrawiam

artoor200sx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ryman - Staines UK
Jakie warunki musze spelnic zeby kupic polise w PZU ?? czytalem ze wystarczy podac Polskie dane na umowie kupna-sprzedazy . Cos jeszcze ?? Pozdrawiam

artoor200sx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ryman - Staines UK
No to wlasnie wyczytalem tam o tym ze mozna wykupic polise w PZU ;)

voltra napisał:
Witam

Przeczytałem wszystkie posty z tematu ubezpieczenia i postanowiłem zapytać u źródła problemu - czyli u ubezpieczyciela... . AXA DIRECT na swojej stronie jak najbardziej zezwala na stworzenie polisy, jest nawet Vauxhall ale w regulaminie mają zapis, że w przypadku kolizji itp oni nie biorą na siebie odpowiedzialności... . Dzwoniłem do innych firm i dostawałem różne sprzeczne informacje. Okazało się niedawno, że mój sąsiad pracuje w PZU, na dosyć wysokim stanowisku... . Zapytałem go jak wygląda sprawa ubezpieczenia anglika... . Powiedział mi dwie opcje, pierwsza to ubezpieczenie na miesiąc ale ubezpieczą tylko wtedy gdy umowa była spisana nie dłużej jak 30 dni temu, a druga opcja to ubezpieczenie roczne. Przyszedłem do PZU z umową i dowodem rejestracyjnym (umowa najlepiej w dwóch językach bo inaczej trzeba coś tłumaczyć) pokazałem starą polisę z polskiego auta, koleś wyliczył mi zniżki itp wydrukował polisę i jest ok! Mam ubezpieczenie i gwarancję, że jeżeli coś się stanie to nie będę płacił z własnej kieszeni. PZU nie ma żadnych zastrzeżeń w swoich regulaminach odnośnie anglików. Sąsiad powiedział, że nie warto ubezpieczać w directach, a poza tym nawet gdybym miał ubezpieczenie z axa to takie sprawy w sądzie w 100% wygrać można bo mają obowiązek ubezpieczyć, a ich zapisy są niezgodne z prawem i ustawą o ubezpieczeniach (tu już sprawy prawne więc się nie rozpisuje). Mam nadzieję, że informacje okażą się kolegom i koleżankom pomocne.

Dodam tylko, że sąsiad nie załatwiał nic w mojej sprawie.

Pozdrawiam :t3:

voltra napisał:
Pokazałem MOT (kserowali), umowę i dowód rejestracyjny. Ubezpieczenie jest pewne, w wypadku kolizji z mojej winy PZU normalnie wypłaca pieniądze. Oczywiście staram się jak mogę żeby tego nie potwierdzać i mam nadzieje że nie będę musiał:)

Wiem ze Polska wiele rzeczy kwestionuje ale ubezpieczyciel potraktowal MOT jako dokument potwierdzający sprawnosc pojazdu.

Obrazek

Nie wiem tylko czy do tego wystarcza Polskie dane na umowie , ale mam nadzieje ze tak , umowe bede pisal dwu-jezyczna , oczywiscie sciagnieta z tego forum :klaszcze:

Do góry Bottom