• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

peugeot 308cc 308 elektryka

misiek600r

Nowy
Dołączył
3.09.2013
Postów
2
Punktów
0
Wiek
39
Miasto
Dęblin
Witam wszystkich kochających anglkiki ...
Proste pytanie bo sam juz nie wiem co i jak. Są dwie szkoły przekładki 308 , ja mam dokladnie 308cc czy instalacje wchodzącą w słupki drzwiowe zamieniamy miescami czy zostawiamy i potem programujemy??? nie mylic proszę z instalacja w drzwiach , którą wiadomo,że nalezy przeżucić
 

cVa

Początkujący
Dołączył
13.12.2012
Postów
12
Punktów
0
Wiek
38
Miasto
Poznan
Ja programuje za nim przerzucę, ale myślę że nie ma to znaczenia....
 

woyti

Gaduła
Dołączył
17.04.2010
Postów
72
Punktów
1
Miasto
Słupca, Konin,Września
Ma ktoś jakiś sposób na tego typu instalacje w PSA ,przerabiam teraz peugeota 2008 i też dylemat czy da się to jakoś przekodować czy zamieniać instalacje słupkową i pinować .Słyszałem od jednej osoby że takie auta robi się kodowaniem online,ale nie jestem w temacie wożą te auta do serwisu czy jakiegoś elektryka co w tym siedzi. Liczba pinów w instalacji słupkowej lewa a prawa taka sama i miejsca pinów takie same więc duża szansa że wystarczy kodować ale czym lexią nie idzie
 

woyti

Gaduła
Dołączył
17.04.2010
Postów
72
Punktów
1
Miasto
Słupca, Konin,Września
Zrobiłem najnowszą wersją diagboxa ,ale to tylko zmienia gong ,ogólnie do zamiany wiązki w drzwiach (wypiąć trzeba dwie żyły do czujnika temperatury i przełożyć do drugiej wiązki,instalacji słupkowej nie ruszałem, trzeba tylko dociągnąć jedną żyłę od przekaźnika który jest z lewej strony ,no i pinowanie szyb i lusterek we wyłączniku.
 

ArturroBMW

Uczestnik
Dołączył
25.05.2014
Postów
43
Punktów
0
Ja uzupełniłem kilka brakujących pinów w 308 na lewym slupku *lewy mial bodajze 4 piny mniej niz prawy, wiec przeciagnalem z prawej do lewej te piny*pozniej przerzucilem wiazki w drzwiach, kodowanie i generalnie szyby smigaja, temp pokazuje, otwieranie drzwi tez pokazuje, ale swiruja mi oba przednie zamki-
oba nie reagują na pilota, z klucza od strony lewej zamkne i otworze cale auto (ale wtedy prawe drzwi przednie nie otwieraja sie, za to rygluja przy otwieraniu).
W czym tkwi diabeł???
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3443
Punktów
481
Miasto
łódzkie
Lampki zaświeca jak otworzysz prawe drzwi ? pokombinuj na próbę, jeśli zaświeca to zmień 4 z 6 pinem jeśli nie to jeszcze 2 z 3
 

ArturroBMW

Uczestnik
Dołączył
25.05.2014
Postów
43
Punktów
0
Tak, lampki zaswiecają sie, na desce rowniez pojawia sie ze otwarto prawe drzwi. Sprawdze za chwile czy pomoglo i odpiszę. Dziękuję za podpowiedź.
 

ArturroBMW

Uczestnik
Dołączył
25.05.2014
Postów
43
Punktów
0
po zamianie pinów 4i6 w prawych drzwiach przestalo zamykac i otwierac (brak reakcji)
do tego zmienilem 2i3 i wtedy -nie moge otworzyc klamką wewnatrz drzwi. (na zewnatrz brak reakcji na otwarcie zamkniecie)

teraz zmienilem 4z6 tak jak bylo w oryginale, zostawilem 2z3 zamienione, mam tak jak dawniej=przy otwieraniu zamyka zamek, ale za to nie widzi otwartch drzwi i nie swieci lampka, wiec zmienilem 2z3 tak jak w oryginale bylo i jest ok-czyli tak jak dawniej.
Widzi drzwi otwarte, lampka swieci, a nie reaguje na zamykanie otwieranie (jedynie przy otwieraniu zamyka zamek)

Podpowiedz mi jeżeli wiesz-który pin w kostce za co odpowiada-6pin, z tego nr1 to masa. Może wyczaje o co chodzi.

nr kabli w moich kostkach:
Lewe przednie drzwi:
1pin - masa
2pin - 6017
3pin - 6915
4pin - 6203C
5pin - 6205C
6pin - 6206C


natomiast prawe przednie drzwi:
pin1 - masa
pin2 - 6916C
pin3 - 6914C
pin4 - 6204C
pin5 - 6205C
pin6 - 6206C
 
Ostatnia edycja:

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3443
Punktów
481
Miasto
łódzkie
podaje z "głowy" jak chcesz dokładniej to podaj nr opr i jutro w pracy sprawdze

pin 1 masa
2 switch i pin 30 w kostce słupkowej
3 stycznik i do 18
4 silniczek 1 do 28
5 masa silniczków (ale nie masa zamka) do 28
6 silniczek 2 do 29


masz brakujący pin w prawej kostce zamka ?
 

ArturroBMW

Uczestnik
Dołączył
25.05.2014
Postów
43
Punktów
0
OPR 12050
W prawej kostce i w lewej mam tyle samo pinów - po 6. Wszystkie zajęte.
Oba zamki są z wkładkami
W slupkach mialem w prawym wiecej pinow, w lewym brakowalo -juz nie pamietam ktorych, w kazdym razie przeciagnalem je do lewego slupka w te same piny (jak ich nie bylo planet nie widzial sterownika szyb)

Jedno głupie pytanie jeszcze-zamki zostawiłem angielskie- może problem leży w tym że powinienem założyć eu zamki oba???

Dziękuję za odpowiedzi
 
Ostatnia edycja:

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3443
Punktów
481
Miasto
łódzkie
4 do 27
zamki zostają wieczorem wkleje ci schemat
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3443
Punktów
481
Miasto
łódzkie
daj @
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3443
Punktów
481
Miasto
łódzkie
na @ wysłałem schemat z opisem ale.........
jeszcze jedna kombinacja nie wpinaj pinu 2 i 6 i zamień 4z5
aaaa.jpg w/g tego schematu
 

ArturroBMW

Uczestnik
Dołączył
25.05.2014
Postów
43
Punktów
0
prawe drzwi:
wypialem 2i6 i zamienilem 4z5 -zamek nie reaguje, swiatlo swieci
zamienilem spowrotem 4i5 zostawilem wypiete 2 i 6 - dalej nic sie nie dzieje
wpialem sam 6 - drzwi przy "otwieraniu"ryglują sie, na zamkniecie nie reaguja....
 

ArturroBMW

Uczestnik
Dołączył
25.05.2014
Postów
43
Punktów
0
wziąłem miernik w rekę i na pin3 w prawym zamku mam +12...w lewym nie mam. Dziwne
4i5 przy otwieraniu i zamykaniu jakis maly prad sie pojawia- przy zamykaniu wiekszy. na 5 i 6 cisza
Hmm co do wejscia w slupki to wydaje mi sie ze na tym schemacie jest prosto do BSI pokazane? czy ja zle to widze ;)

dziękuję za cierpliwość i odpowiedzi. Szkoda ze mam do Pana 300km, chetnie bym to zlecił Panu ehh
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3443
Punktów
481
Miasto
łódzkie
nie tak, wypnij 6 czyli super zamek i zamień 5 z 4 czyli zmień biegunowość silniczka , powinieneś mieć tak że z lewego zamka będzie zamykał i otwierał wszystkie zamki ale z prawego nie będzie sterował pozostałymi zamkami
 
Do góry Bottom