• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 207 GT 4el szyby

dmodee

Początkujący
Dołączył
8.01.2012
Postów
16
Punktów
0
Miasto
Mielec
Witam.

Mam problem z szybami w 207gt 2007r. 4x el szyby i el skladane lusterka.
Do slupkow z lewej i z prawej strony dochodza po 2 wtyczki zielona i biala.
W zielonych wtyczkach jest komplet kabli z prawej i z lewej steony.
W bialych wtyczkach jest o 6 kabli wiecej z prawej strony. (Ang kierowca) we wiazkach drzwi piny pokrywaja sie z wtyczkami na slupkach.
Pytanie czy wyatarczy zrobic kodowanie i zamienic strony miejscami?
Robilem wczesniej 207 i 208 z dwoma szybami elektryczbymi i tam wystarczylo tylko 1 kabelej pomiedzy zielonymi wtyczkami polozyc.

Przepialem te kable analogicznie pomiedzy bialymi wtyczkami i zrobil sie balagan. Zamki i lusterka dzialaja skladaja sie i reguluja natomiast szyby totalny misz masz. Tylne z przycisku pasazera przedniego sie zamykają.
Za dzialanie szyb szyb odpowiadaja kostki zielone czy biale?
Przelacznik i wiazki mam angielskie.

Spotkal sie juz ktos z taka konfiguracja w 207?
Prosze o jakies wskazowki.
Jak ogarnac te wiazki na slupkach?
Czy kupowac wiazki eu?(prakrycznie niedostępne) czy zamienic tylko miejscami?
Dziekiuje za wszelkie podpowiedzi
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3443
Punktów
481
Miasto
łódzkie
W zielonej kostce przełóż z lewej do prawej dwa kabelki do brązowej od temperatury w białej jest więcej masz zdjęcia popatrz
100_2639.JPG 100_2640.JPG 100_2641.JPG 100_2642.JPG 100_2675.JPG
 

dmodee

Początkujący
Dołączył
8.01.2012
Postów
16
Punktów
0
Miasto
Mielec
Dziekuje za odpowiedz. Wczoraj przywrocilem wszystjo jak bylo w angliku i po zrobionym kodowaniu bez pinowania temperature widzi lusterka dzialaja.
Nie dzialaja tylko szyby. Dziala tylko kierowcy a reszta glupieje.
Moja kostka biala wyglada tak jak na zdjeciu drzwi kierowcy ang. Zielona po stronie Ilosc kabli na slupku zgadza sie z tym co jest w drzwiach i pytanie co zrobic by 4 szyby zaczely dzialac co pomiedzy slupkami przeplesc? Szyby to biala kostka czy zielona? Czy moze pomieszane? Biala kostka rozni sie tak jak u na zalaczonym przez Ciebie zdjeciu 6 kabelkami i jak je przeciagnalem od slupka do slupka to szyby chodza jak chca tyl zamyka sie z szyba pasazera przy otwieraniu i zamykaniu. Wpialem je analogicznie pin 1 z prawego do pin 1 lewego. A wiazki drzwi prawa na lewa i lewa na prawa. Wiazki drzwi miejscami.
 

Załączniki

  • 20200128_195331~2.jpg
    20200128_195331~2.jpg
    918,5 KB · Wyświetleń: 2

dmodee

Początkujący
Dołączył
8.01.2012
Postów
16
Punktów
0
Miasto
Mielec
Moje wtyczki wersja angielska wiecej kabli we wtyczkach strona kierowcy ang
 

Załączniki

  • 20200202_113158(1).jpg
    20200202_113158(1).jpg
    498,8 KB · Wyświetleń: 7
  • 20200202_113258(1).jpg
    20200202_113258(1).jpg
    505,5 KB · Wyświetleń: 7

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3443
Punktów
481
Miasto
łódzkie
Wiecej funkcji = więcej kabli logiczne i dlatego te kabelki co masz na zdięciu trzeba przenieść, żeby szyby działały dodatkowo zamieniasz 3 kabelki między wtyczkami panelu sterowania szybami
 

dmodee

Początkujący
Dołączył
8.01.2012
Postów
16
Punktów
0
Miasto
Mielec
Ok. 6 przerzucam na drugi slupek. Odnosnie 3 kabelkow miedzy wtyczkami panelu sterowania to 3 kable z panelu kierowcy 4 guziki zamienic z 3 kablami z panelem pasazera z jednym guziekiem? Moduly w szybach 4 szt mam takie same na 4 kabelki zielone. Pamietasz moze ktore to kabelki? Jak pozniej zmienie przelacznik na eu to lustra i szyby przod beda dzialac wlasciwie nie odwrotnie? 1 i 2 zdjecie wtyk na 4 szyby sterowanie 3 pasazera jeden guzik.
 

Załączniki

  • 20200202_205550(1).jpg
    20200202_205550(1).jpg
    196,9 KB · Wyświetleń: 5
  • 20200202_205555(1).jpg
    20200202_205555(1).jpg
    126,7 KB · Wyświetleń: 5
  • 20200202_205504(1).jpg
    20200202_205504(1).jpg
    163,2 KB · Wyświetleń: 5

dmodee

Początkujący
Dołączył
8.01.2012
Postów
16
Punktów
0
Miasto
Mielec
Ogarnalem temat dzialania szyb z panelu kierowcy. Teraz pojawil sie inny problem. Tylbe szyby dzialaja ok pamiec i wogole z panelu kierowcy ale nie dzialaja bezposrednio z tylnych drzwi. Przelaczniki sa martwe nawet sie nie podswietlaja. Z przodu od pasazera jest ok
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3443
Punktów
481
Miasto
łódzkie
Kabelki od blokady
 

dmodee

Początkujący
Dołączył
8.01.2012
Postów
16
Punktów
0
Miasto
Mielec
Tez do podmiany? 2 szt? Tylko ciekawe ze przyciski sie nie podswietlaja tez.
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3443
Punktów
481
Miasto
łódzkie
Bo nie dałeś na nie zasilania zostało z prawej strony,
 
Do góry Bottom