• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B5FL 2.8 Benzyna 2002r FULL OPCJA 4motion

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3428
Punktów
481
Miasto
łódzkie
:jupi:
 

Soldier13

Anglikomaniak
Dołączył
15.04.2012
Postów
150
Punktów
0
Miasto
Czajków k.Kalisz
qplanetq, otóż pisałem już że mam europejską tarczke ze skalą angielską tylko w km, czyli na 12godz jest 100km/h, zmieniłem w vagu z 4 na 1 w instruments i elektryczny wskaznik tez jest w km, wiec jest chyba juz wszystko jesli chodzi o licznik ok? czy sie myle?

a jesli chodzi o tacho vag to cos mi sie nie łączy, ale tu już inny temat


własnie przerabiam lampy, jedną rozebrałem, godzina rozklejania, mocno trzyma, teraz musze pomyśleć jak zmienić tą przysłone, może przypiłować? czy obrócić jakoś?
to są lampy xenon chyba(nie bixenon jak mi ktoś wcześniej mówił)
 

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Dołączył
26.05.2009
Postów
1258
Punktów
90
Wiek
38
Miasto
Działdowo Warm-Maz
mi w lampie po podpiłowaniu przesłony jakoś wiązka się dziwnie rozpraszała, może lepiej założyć odwrotnie przesłonę, a jakie Ty kupiłeś te tarcze? daj linka może przeskalowane podróbki?
 

Soldier13

Anglikomaniak
Dołączył
15.04.2012
Postów
150
Punktów
0
Miasto
Czajków k.Kalisz
tarczki to podróbki, ale ładnie wyglądają nawet, nikt sie chyba nie skapnie że to nie jest eu ori."
dokładnie chyba te:
http://moto.allegro.pl/zegary-tarcze-vw-passat-b5-b6-zamiennik-anglik-i2396535517.html

a co do tych lamp, to zaraz szlak mnie trafi bo nowa opalarka dzisiaj zakupiona popracowała 1godz przy pierwszej lampie, drugiej nawet nie ruszyła, chyba się spaliła ;/

za bardzo obrócić je w poziomie o 180stopni się nie da, nie bedzie to paować,
tak mysle ze po prostu rozbiore 2lampe i zamienie te przysłony, poczym obróce je o 180stopni, oczywiście bez przeróbki też się nie obędzie ale będzie to chyba prostszy zabieg, co o tym myślicie?
 

JARO

Zaufany warsztat
Dołączył
29.05.2009
Postów
4009
Punktów
283
Miasto
Wadowice
nic ci to nie da bo cale soczewki sa takie same jak w L jaki w P
 

qplanetq

Anglikomaniak
Dołączył
4.11.2009
Postów
446
Punktów
26
Miasto
Szczecinek
WWW
swapit.nazwa.pl
Tak jesli masz podrobki to owszem sie zgodze ze juz masz "OK" ale na przyszlosc infromuje CIe jesli wsadzisz oryginalna europejska tarczke do angielskiego licznika to bez re edycji wsadu sie nie obejdzie zmiana 4 na 1 w kodowaniu da CI tylko wyswietlanie KM zamiast Miles pozdro
 

Soldier13

Anglikomaniak
Dołączył
15.04.2012
Postów
150
Punktów
0
Miasto
Czajków k.Kalisz
bylem dzisiaj w urzędzie celnym i akcyza to 1800zł z 17tys(wartosc auta) przy pojemnosci powyzej 2.0L, rzeczoznawca obniżył wartość auta na 10tys więc jeśli uznają tą cene auta to zapłace 1300zł, mają prawo nie uznać opini rzeczoznawcy za którą zapłaciłem 400zł, ogólnie jesli chodzi o auto do 20tys to nie opłaca się wiele kombinować z opinią rzeczoznawcy, takie moje zdanie.

rozumiem qplanetq ze jak sie wsad zmieni to zmieni się też skala na budziku na europejską tak?

---------- Dodano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

a jesli chodzi o te lampy to zostaje tylko piłowanie pilnikiem tak?

wstawiam zdjęcie żeby nie było wątpliwości jak to zrobić.


to jest xenon to tam jest niby regulacja automatyczna wysokości, czy jeśli podetne tak przysłone jak niebieska linia to czy nie będą świecić za wysoko?

---------- Dodano 03-07-2012 o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano 29-06-2012 o 17:47 ----------

jutro dokończe te lampy, przypiłuje te przysłony tak jak na foto, innej opcja chyba nie wchodzi w gre :/
ogólnie to mam jeszcze jeden problem, dość duży, w moim powiecie (Ostrzeszów) nie zrobią mi przeglądu, więc pytałem w pow. Kalisz, to samo.
znalazłem jedną stacje która zgodziła się ale mają 2"ale" po pierwsze mam mieć dokument od VW wystawiony że kupiłem od nich nówki oryginalne części, jakaś tam lista części, a po drugie mam mieć fakturę z jakiejś firmy która mi to przełożyła.
chore!
znajoma stacja której właściciela znam od lat powiedział ze nie zrobi bo "boi się powiatu", podobno były 2wypadki anglikami przerobionymi i nie wiadomo czy czasem winą nie była przekładka, twierdzi że jak by zrobił to by mu straszne kontrole robili, napomniał też że wolał by mi zrobić przegląd passata po duchu po cichu niż przegląd angola.

poszukam jeszcze w pow Sieradz albo Kępno...

macie może w okolicy jakąś stacje która by zrobiła przegląd z dowodem rejestracyjnym?
 

JARO

Zaufany warsztat
Dołączył
29.05.2009
Postów
4009
Punktów
283
Miasto
Wadowice
znalazłem jedną stacje która zgodziła się ale mają 2"ale" po pierwsze mam mieć dokument od VW wystawiony że kupiłem od nich nówki oryginalne części, jakaś tam lista części, a po drugie mam mieć fakturę z jakiejś firmy która mi to przełożyła

za pytaj sie czy jak kupisz auto w niemczech pospawane z czterech cwiartek czy zrobia przeg;lad

to sa wlasnie nasi diagnosci i urzednicy
 

Soldier13

Anglikomaniak
Dołączył
15.04.2012
Postów
150
Punktów
0
Miasto
Czajków k.Kalisz
no dokładnie chłopaki, mój brat kiedyś ibize z 3spawał na warsztacie, mieli takiego klienta, poszpachlowali, skręcili i przeszło bez problemu.
Diagności boją się o własne du*y, urzędasy rządzą, ehh szkoda gadać, musze szukać lawety i jeździć po polsce chyba...

a jesli chodzi o te lampy to przypiłować tak jak zaznaczyłem niebieską linią?

---------- Dodano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

p.s. odnośnie diagnostów, znam stacje co robią przegląd jak nawet nie widzą auta a anglika nie chcą... :/
 

Soldier13

Anglikomaniak
Dołączył
15.04.2012
Postów
150
Punktów
0
Miasto
Czajków k.Kalisz
jeśli chodzi o passata bo temat troche nie dokończony,

tą przysłone w moich lampach trzeba przypiłować tak jak niebieska linia, wtedy będzie dobry kąt widzenia, prawą strone można przypiłować jeszcze niżej, wtedy będzie jeszcze lepsze doświetlanie pobocza, to działa wszystko na odwrót góra-dół prawo-lewo

jutro jade szukać diagnosty, kolejny raz, tym razem w inny powiat :p

powiedzcie mi czy papiery od vw będą chcieli tylko diagności czy w urzędzie komunikacyjnym tez mogą chcieć?
bo przecież tych dokumentów nie załatwie...
 

Soldier13

Anglikomaniak
Dołączył
15.04.2012
Postów
150
Punktów
0
Miasto
Czajków k.Kalisz
byłem wczoraj na stacji u gościa w innym powiecie który by się zgodził zrobić przegląd anglikowi, nawet wjechał na rolki itd itp
między czasie podbił kilka przeglądów bez spoglądania na auto, a mi się dopier.. do "tłumików"
wspomne tylko że to silnik v6 2.8 i on ma ori 2kolektory wydechowe i 2rury do końca, 2 katy sondy itd
może któs zmienił końcówki u mnie ale prawie cały wydech jest ori
wspomnę też że felgi najmniejsze jakie udaje mi sie wsadzić na przód na te tarcze to 17(16 bardzo ciasno wchodzą, ale od tarczy 0,5cm)
jego tłumaczenie:
"nie podbije tego przeglądu bo to jest jakiś stuningowany samochód, duze felgi rury przerobione od tłumików od samego przodu, w środku jakieś niebieskie siedzenia i nie wiadomo co jeszcze, zamkną mnie za to auto,
musicie zmienić te rury na jedną, bo tak było oryginalnie...."

myślałem że padne jak to usłyszałem, wszystko mu wytłumaczyłęm a na końcu zaczął mi wmawiać że te tarcze całe też nie są oryginalne tylko od jakiegoś busa chyba ze takie duze bo w życiu takich dużych kół niema u nowego auta....

no ja pier....

musze chyba teraz jechać na szrot i jakoś te wydechy(końcówki) ciche pozakładać, to może podbije...
 

Soldier13

Anglikomaniak
Dołączył
15.04.2012
Postów
150
Punktów
0
Miasto
Czajków k.Kalisz
można powiedzieć że przekładka zrobiona w 100%
został tylko przegląd i rejestracja.

Dziękuje za pomoc wszystkim!
Czasem nawet telefoniczną.

To była nasza pierwsza przekładka.
Ja nie mam żadnego wykształcenia, często jednak bratu pomagam w warsztacie bo on jest mechanikiem.
Były większe i mniejsze problemy, wielu uniknęliśmy dzięki forumowiczom, za co bardzo wam dziękuje :)
brat czasem pytał, a po co to robimy, a ja wtedy bo tak mi kazali i potem się okazywało że bardzo dobrze nam poradziliście :)

jeśli chodzi o czas to chyba to robiliśmy 2miesiące, ale to co drugi tydzien jak chodziłem na rano do pracy, to wtedy popołudniami grzebaliśmy, czasami auto 3tyg stało bez dotykania, tak schodziło. Ogolnie teraz jakbysmy mieli całe dni wolne to chyba by nam zajeło max 2tyg.

Dużo roboty było ze ścianą grodziową i instalacją.
Ale podobno passat jest uważany za auto jedne z gorszych jeśli chodzi o przekładke.

taka mała prośba do moderatorów i administratorów aby nie zamykać jeszcze tego tematu to powrzucam zdjęcia zrobionej przekładki, narazie nie dam rady.
 

Soldier13

Anglikomaniak
Dołączył
15.04.2012
Postów
150
Punktów
0
Miasto
Czajków k.Kalisz
może się da, choć wydaje mi się że na zdjęciach lepiej widać.
Ostatnio dalszy sąsiad przyprowadził do brata passka 1.9tdi uboższą wersje, oglądał mojego i nie kapnął się że to był anglik a oglądał dość dokładnie.
Ogólnie mój jest cały trochę niższy, tarcze ma większe od jego passka, trochę inny.
Podoba mi się w jego passku aby spalanie i szósty bieg, którego mi bardzo brakuje....
 
Do góry Bottom