• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

land rover freelander obudowa filtra kabinowego

teli013

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
potrzebuje pomocy dotyczącej obudowy filtra kabinowego w ladnku 2000 rok 1,8 benzyna
nie mam tego ani po lewej ani po prawej stronie masakra w aucie mi paruje nie moge sosbie z tym poradzic co musze zrobic i jak słaby nawiet to przyczyna moze byc zły wentylator czyli UK zamiast EU
ratunku

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
492
Miasto
łódzkie
freelek z klimą czy bez ?

teli013

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
i pytanko czy moge zalożyc licznik europejski z diesla do benzyniaka czy raczej mam szukac do benzyniaka
i czy wiatrak nawiewu ma jakies zamieniki mozna go zastąpic od innego pojazdu czytałem ze pasuje od peugeota chyba 406 zeby łaby były odwrotnie niz w landzie z UK

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
492
Miasto
łódzkie
czyli co, nie masz całej tej puszki z klimą i filtrem ? wentylator kosztuje 200 zł ale jeśli nie masz wlotu to będzie dmuchał z podłogi

teli013

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
nie mam obudowy filtra kabinowego przy pasazerze jest zabudowana klima a tego nie moge zlokalizowac mówili ze wkladaja tą obudowe od strony kierowcy musi byc dziura na kolumne kierownicy a po prawej stronie mam zostawione bezpieczniki . Paruje mi w aucie i mnie to denerwuje
no co do wentylatora to własnie nie widze wlotu bo gdzie powinien byc ?

teli013

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
wentylator dmucha ale idzie i na szybe i na nogi i na przód chyba sa łopatki angielskie a nie europejskie

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
492
Miasto
łódzkie
nie rozumiemy się, obudowa klimy jest też obudową filtra pyłkowe od dołu na 4 śrubki, od strony kierowcy nie ma zadnych dziur chyba że mówili o zasysie którego nie wycieli po prawej to już totalny zonk i partactwo, druga sprawa jak masz bezpieczniki po prawej to masz połowe puszki i połowe filtra o ile wogóle go założyli, ta puszka jest połączona ( z prawej strony) rurą harmonijką z wentylatorem, na szybko jeśli chcesz mieć tylko lepszy wydatek to przepinuj te 2 kabelki ( zamień miejscami) jeśli nie poprawi sie nadmuch wentylator do wymiany, później sprawdź jeszcze czy prowadnice powitrza wychodzą po prawej i po lewej stonie nagrzewnicy i czy nie są luźne jeśli są luźne wyskoczyły z górnych mocowań i wieje powietrze pod deske zamiast na szybe

teli013

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
no super bardzo dziękuje a pytanko jęali nie załozyli filtra kabinowego to moze miec wplyw na parowanie szyb ?
czy cos jeszcze moze byc zrypane z nadmuchami . bo ogólnie wiele na szybe na nogi na przód i czuć ciepło
wylatujące z kratek. a co z licznikiem czy moge zalozyc europejski z diesla do benzyniaka ?

Arek_Land

Anglikomaniak
Punktów
8
Miasto
Łódź
Przyprowadź tego ulepa do mnie. Ocenę rozmiar "geniuszu" tych przekładaczy i powiem co dalej z tym zrobić.
Przekładam Freelki 1 generacji od 8 lat.

1) Deska do zdjęcia i do oceny rozmiaru tragedii.
2) Puszka bezpieczników do przeniesienia na stronę kierowcy
Mam oryginalne wiązki EU za 600zł
3) Wentylator do przerobienia - Ja robię wirniki na wtryskarce - Koszt takiego 120zł
4) Puszka klimy do kupienia - koszt około 400zł

Jak tak zrobisz to będziesz miał OK
Do tego jak magiel z Opla to do wymiany
700zł + 200zł przewody może też być konieczna wymiana kolumny kierowniczej + 100zł

Sama zmiana wentylatora da niewiele bo jest inaczej poprowadzony kanał powietrza.
Trzeba przerobić obudowę nagrzewnicy.
Koszt u mnie to 100zł
Po zmianie samego wentylatora nie dmucha tak jak EU, po przeróbce dmucha i to nawet mocniej jak w oryginale :)

Licznik musi być od benzyny bo inaczej na diagnostyce wywali błędy.
Działać będzie ale nie polecam takiego rozwiązania.
Liczniki mogę załatwić z Belgii w cenie około 200zł

Ostatnia edycja:

teli013

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
wszystko super Arku ale troche za daleko jestes
ale wlasnie to ale
moj frelek jest od 2009 zarejstrowany w Polsce z tego co tam patrzylem to nawiewy sa ok czyli wieje tam gdzie sie przełączy grzeje i chłodzi
jednynie to nie mam filtra kabinowego albo nie moge go zlokalizowac nie mam garazu wiec to dla mnie utrudnienie
kusisz bardzo
Landek byl moim marzeniem od dawna mam model nie najgorszy do poprawek i mozna sie delektowac jazda
ile czasu było by te poprawki puszki i okablowania gdyby cos i czy to s a koszty ty;lko cześci czy juz z robocizną?
jesli cos to prosze policz koszt puszki kabli robocizny i czas
to dla mnie ważne

Arek_Land

Anglikomaniak
Punktów
8
Miasto
Łódź
To co podałem to ceny części do tego dolicz 600zł za robociznę.
Czas wykonania usługi 3-4 dni

Mogę przygotować Tobie i wysłać części.
- Wentylator Europa 200zł chyba ze odeślesz mi swój angielski wtedy 120zł
- Wiązka elektryczna 600zł tylko napisz mi jakie masz kostki ABS (Białe czy niebieskie).
Wiązki ma kolega i trzeba zapłacić z góry ale może wystawić aukcje Allegro.
- Przewody wspomagania 200zł mam na miejscu
- Maglownica 700zł mogę wysłać za pobraniem
- Przerobiona obudowa nagrzewnicy - 170zł z wysyłką chyba ze mi wyślesz swoją wtedy 100zł
- Kolumna kierownicy 50zł

Jak coś dzwoń 515-312-870 Mogę zorganizować potrzebne części do przekładki

teli013

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
Arek czy obudowa nagrzewnicy przerobiona jest jeszcze u Ciebie? czy wymienie go sam? i ten wentylator

teli013

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
Ratunku pomocy pytanko wycieraczki szyby przedniej nie działa tak jak należy czasówka zamiast całej sekwencji robi pół i koniec potem znów pól ruchu i sie zatrzymuje w normalnej prętkości i szybkiej chodzi tak jak potrzeba przekaźnik cyka wyczyściłem wszystko co sie dało rozebrałem silniczek wyczyściłem złożyłem i dalje nic pomóżcie proszę

Do góry Bottom