• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 3 instalacja przeróbka

Razmoos

Początkujący
Punktów
0
Witam..jestem w trakcie przekładki Laguny 3 2009 wersji GT benzyna w funkcja hands free. Czy ktoś posiada schematy elektrycznie sterowania szybami i lusterek? Którą wiązkę należy przepinowac - tąco idzie do bsi czy wystarczy przepinowac przewody w przełącznikach drzwi przednich?

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Trzeba przekodować Clipem

Razmoos

Początkujący
Punktów
0
Kolejna sprawa nie działa dmuchawa wnętrza. Panel sterowania działa i słychać jak przesłony się poruszają.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
492
Miasto
łódzkie
oczko z masą przykręciłeś do belki ? sprawdź wtyczke do silniczka

Razmoos

Początkujący
Punktów
0
Znalezione- wysunął się pin ze skrzynki bezpieczników co przyczyniło się do braku pozytywa na dmuchawie.
Teraz pozostało tylko drzwi ogarnąć. Zastanawiam się jak to będzie z modułami nie wiem czy podejdą. Bo dawca był bez funkcji hnads free a moje auto ma hands free w klamkach.

Razmoos

Początkujący
Punktów
0
Postanowiłem ze przerobie wiązke UK. W wiazce wychodzącej do przednich drzwi prawych (kierowca UK) jest o dwa piny więcej niż w lewych. Czy ktoś wie za co one odpowiadają. W wiązce prawej UK też jest o dwa przewody więcej gdzie jeden leci do modułu na pin nr 11 (nie mogę znaleźć na schematach za co odpowiada) a drugi leci do klamki zewnętrznej.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
492
Miasto
łódzkie
A czujnik temperatury zew. gdzie masz ?

Razmoos

Początkujący
Punktów
0
- Jakie platformy internetowe polecacie do zakupu części do samochodów?
- Czy ktoś miał kiedykolwiek problemy z jakością części zakupionych online?
- Jakie są wasze doświadczenia z zakupem części z zagranicy?
Ja kupiłem całe auto uszkodzone z olx i przyciągnąłem ma własny koszt spod Krakowa do Lublina. A więc biorę co potrzebuje a reszta gratów pójdzie na handel.
Jakość części w dużej mierze jest uzależniona od tego jak auto z którego pochodzą było w przeszłości traktowane, no chyba że było zdemontowane w sposób "nieestetyczny" przez sprzedającego.
Jeżeli chodzi o zakup czesci z zagranicy to sam osobiście kupowałem w przeszłości część z Hiszpanii i Litwy i nie było z tym największego problemu, aczkolwiek to zależy w dużej mierze od uczciwości sprzedającego

Razmoos

Początkujący
Punktów
0
Obecnie auto złożone prawie kompletnie. Brakuje jeszcze tylko modułów drzwi europa- są w drodze. Co zauważyłem to nie działają mi kierunkowskazy (awaryjnie działają ). Sygnał z manetki jest wysyłany.
Bixenon nie robią self test po uruchomieniu a powinny. Dodam że wymieniałem soczewki z dawcy Europa, ale nie mam pewności że w zakupionych socxewkach silniczki skrętu chodziły do końca. Obecnie z lamp odczytałem takie oto błędy....
20240301_190511.jpg 20240301_190517.jpg
I z drugiej lampy...
20240301_190459.jpg 20240301_190506.jpg
Błędy są stałe.

Z UCH brak błędów jeżeli chodzi o kierunkowskazy.

Razmoos

Początkujący
Punktów
0
Okey. Kierunkowskazy ogarnięte. Pozostało mi nie działające bixenon skrętny, wywala na desce skontroluj oświetlenie i mruga kontrolka od zapalonych świateł. Teraz nie wiem czy coś skopałem przy składaniu lamp podczas wymiany soczewek...? Czy może silniki skrętu od dawcy były uszkodzone, bo wcześniej oryginalnie wszystko działało.
Dodatkowo komunikat nie zapiętych pasów. Piny od zapięcia pasów w module airbag przepinowalem żeby zamienić strony kierowcy i pasażera.
I przednie dzwi wywala cały czas otwarte.
Podkreslam ze Założyłem moduły drzwi europa tymczasowe o innych numerach bo czekam na właściwe.

Razmoos

Początkujący
Punktów
0
Więc sprawa wygląda następująco. Sprawa z wyświetlanymi drzwiami ogarnięta, jedynie co jak dobrze pamiętam z rozmowy z jedną osobą (przy okazji dziekujac za cenne wskazówki)to muszę przekodować bsi żeby wyłączało radio po otwarciu drzwi kierowcy.

Ostatnia rzecz jaka Pozostała to problem tychboxenonóow a mianowicie nie działania siników skrętu w obydwu lampach + komunikat SPRAWDZ OSWIETLENIE + migająca kontrolka zapalonych świateł przy aktywnych reflektorach.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
492
Miasto
łódzkie
A nie świeci ci się ABS , ESP i kierownica ? bo to z czujnika kąta skrętu wychodzi sygnał do biksenonów

Razmoos

Początkujący
Punktów
0
A nie świeci ci się ABS , ESP i kierownica ? bo to z czujnika kąta skrętu wychodzi sygnał do biksenonów
Nie. Nic takiego się nie swieci. Spróbuję jeszcze się przejechać może potrzebuje adaptacji. A jak nie to lampy do ponownego rozebrania.

Do góry Bottom