• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupno BMW od Polaka zamieszkalego w Anglii Pytania.

TOMASZ007

Początkujący
Punktów
0
Witam zwracam sie z wielką prośbą. Mam zamiar kupić samochód od Polaka lecz mam pewne wątpliwości. Sprawa wyglada nastepująco. Samochód to BMW z 97 z prawej strony kierownica. Samochod od 2 lub 3 lat stoi w polsce nie użytkowany. Road Tax nie ważny i MOT od stycznia 2013 rownież nie jest ważny. Samochód posiada dowód V5C.

Po dogadaniu ze sprzedającym w sprawie kupna on mówi mi ze przywiezie dowod V5C na moje nazwisko ze ja ten samochód kupiłem od niego w anglii i tam on będzie na mnie zarejestrowany.
Ja chciałem żeby sprzedajacy wypełnił pole na "pernament export" na mnie i dał mi dowód ale on usilnie twierdzi ze dowód pzywiezie na mnie a ja poźniej jak bd chciał rejestrować auto to wyśle ten odcinek do DVLA. Lub jak auto będe chciał rozebrać na czesci to papier z zezłomowania w Polsce i oni ten samochód w Anglii wyrejestruja.
I teraz mam pytanie Czy sprzedający jest uczciwy i mówi wszystko tak jak powinno być czy może być jakiś HACZYK w tym że nie chce zrobić tzw Pernament Export na mnie?

Jezeli wszystko jest w pozadku to po odesłaniu tego odcinka na pernament export do DVLA oni mają mi coś odesłać ? Jezeli tak to czy przyślą to na Polski adres?

Czy potrzebuje jakaś umowe kupna-sprzedazy ze sprzedającym ?

Ostatnia edycja:

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Witam,
nie rozumiem kombinowania z jego strony. W zupełności wystarczy żeby odesłał kwit o exporcie do DVLA a Tobie dał dowód V5C i tyle w temacie. Tam nie ma permanent export na Ciebie czy na niego. Wpisujesz datę i to wszystko. Dowód Ci przywiezie albo i nie a potem szukaj wiatru w polu.

TOMASZ007

Początkujący
Punktów
0
No właśnie ja też nie rozumiem tych kombinacji. Myślałem. Ze moze chce uniknąć jakiś kosztów ze auto jest tyle w polsce a nie opłaca go itp.

A z dowodem to nie było by problemu bo sprzedający powiedział ze dam mu pieniadze za samochód jak mi ten dowód dostarczy.

TOMASZ007

Początkujący
Punktów
0
Raczej by mu sie nic nie oplacalo bo ubezpieczenie by go zjadlo. Koledzy odpowiedzcie na moje pytania. Czy jak bede mial dowod to sam moge zrobic ten pernament export nie jadac do angli ? ? I czy graza mi jakies koszty z uwagi na to ze nie ma MOT ani Road tax ? Jestem kompletnie zielony jezeli chodzi o prawo angielskie dlatego prosze o pomoc

TOMASZ007

Początkujący
Punktów
0
Dwie opcje albo pojdzie na czesci albo bede chcial go zarejestrowac. Nie wiem sam jeszcze powiem szczerze. W kazdym badz razie nie chcial bym miec problemow.

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Bierz od niego dowód i nara cześć. Jak chce to niechvwysyła o export a jak nie to nic się niecdzieje.

grzes-24

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
londyn
Nie chce wyrejestrowywać go teraz bo już 2 lata nie płacił road taxu, a to musisz płacić mając auto zarejestrowane. Nie chcesz płacić road tax bo nie używasz auta to musisz mieć SORN.
Jeżeli teraz wyśle to DVLA że chce wyeksportować auto to mogą mu przywalić karę za to, że przez ostatni czas nie płacił Road Tax-u.
MOT to najmniejszy problem.

TOMASZ007

Początkujący
Punktów
0
No to juz cos wiem w tym temacie. Panowie prosil bym jednak o jasne odpowiedzi bo dalem temu panu zaliczke ale spidalem umowe przedstepna tak sformułowaną ze mogę sie jeszcze rozmyślić tylko ze zostało mi mało czasu na to.

1. Czy jak dostane dowod zrobiony na mnie to po jakims tam czasie będe mogł (będąc w polsce bo w UK to ja nawet nigdy nie bylem i się nie wybieram) zrobic ten Pernament export.

2. Czy ten problem ze auto nie ma tak dlugo road taxu spadnie na mnie i ja dostane karę ?

3. Czy wysylajac odcinek notyfication pernamen export do DVLA oni maja mi pozniej coś odsłac zebym mogł auto zarejestrować?

4Czy potrzebna jest umowa kupna sprzedazy ze sprzedajacym ?

grzes-24

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
londyn
2. Jak auto kupisz dzisiaj i od dzisiaj bedzie zarejestrowane na Ciebie w UK to od dzisiaj płacisz road tax i nie dostaniesz kary za to że ktoś prędzej nie zapłacił tego
4.W UK nie jest potrzebna żadna umowa między kupującym a sprzedającym

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Coś się tak uczepił tego permanent export?? Tam nie wpisuje się żadnych danych tylko datę kiedy to auto opuściło UK i tyle w temacie! Bierz dowód i nic nie pisz na siebie bo i po co Ci to??!! Daj mu ten świstek, żeby wysłał na export i tyle. Podaj rejestracje tego auta jak znasz

Do góry Bottom