• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupno Anglika w Polsce

gator303

Nowy
Punktów
0
Witam.
Mam zamiar kupić Anglika (stoi na angielskich blachach już w Polsce). Stąd też kilka pytań. Mianowicie mógłby mi ktoś wyjaśnić jak najprościej było by go zarejestrować, a później ubezpieczyć? Czytałem trochę i trafiłem na zbieżne informacje dotyczące akcyzy i cła. Na jednej ze stron pisało, że konieczne jest opłacenie tego, a na drugiej była wzmianka o tym, że jeśli kupuję się samochód od właściciela już w Polsce to nie trzeba płacić akcyzy i cła. Jeśli ktoś ma pewne informacje na temat procesu rejestracji, a później ubezpieczenia to proszę o podzielenie się wiedzą na temat tego jak to wygląda. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

zibi2210

Początkujący
Punktów
0
Miasto
TUSZYN
Kupując w Polsce oprócz akcyzy zapłacisz dodatkowo podatek.Opłacasz akcyzę robisz przegląd zerowy .Kupujesz ubezpieczenie i z dokumentami pojazdu,tłumaczeniem dowodu i przeglądem idziesz do urzędu i rejestrujesz pojazd.

gator303

Nowy
Punktów
0
Dzięki za pomoc. Czyli generalnie cło odpada i ta osoba która sprzedaje tu samochód powinna zapłacić cło? Jeszcze jedno do kupienia mam Hondę Accord z 2003, 2.4l za 7000. Mógłbyś ktoś oszacować koszta ile to wyjdzie ze wszystkim już żeby ją zarejestrować i ubezpieczyć ?

zibi2210

Początkujący
Punktów
0
Miasto
TUSZYN
Akcyza to 18,6% od wartości z katalogu Euro Tax.W przypadku takiej Hondy to akcyza wyniesie około 4000zł.Do tego dolicz tłumaczenia dokumentów - 100 -200zł.przegląd zerowy i rejestracja .Można też ustalić rzeczywistą wartość pojazdu poprzez ekspertyzę biegłego rzeczoznawcy (koszt około 500zł) i dołączyć ją do złożonych dokumentów.Jeśli UC jej nie podważy to akcyza zostanie naliczona od wartości wskazanej w ekspertyzie.

Ostatnia edycja:

gator303

Nowy
Punktów
0
Masakra jak akcyza to 4000 to chyba nie opłaca się w ogóle w to wchodzić. Myślałem, że akcyza to będzie właśnie to 18.6% ale od wartości zbliżonej do wartości kupna auta czyli od ~7000tyś zł to jakieś max 1500 a nie 4 koła :D. Doradźcie coś panowie bo teraz to w kropce jestem.

zibi2210

Początkujący
Punktów
0
Miasto
TUSZYN
Masakra jak akcyza to 4000 to chyba nie opłaca się w ogóle w to wchodzić. Myślałem, że akcyza to będzie właśnie to 18.6% ale od wartości zbliżonej do wartości kupna auta czyli od ~7000tyś zł to jakieś max 1500 a nie 4 koła :D. Doradźcie coś panowie bo teraz to w kropce jestem.
Jedyny sposób to obniżenie wartości przez rzeczoznawcę.

gator303

Nowy
Punktów
0
Panowie grzebałem dalej w internecie i trafiłem na takie info "Akcyzę opłaca osoba która sprowadziła auto do PL, jeżeli kupujecie auto od handlarza w Polsce to jego obowiazkięm prawnym jest opłacenie akcyzy." (to forum). Samochód ma osoba prywatna, więc mam rozumieć, że ona powinna opłacić akcyzę i gdy kupię od niej samochód to obowiązek opłacenia akcyzy pozostanie na niej czy przejdzie na mnie ?

zibi2210

Początkujący
Punktów
0
Miasto
TUSZYN
W czym problem?Przecież jeżeli zapłaci akcyzę to doliczy ją do ceny samochodu.

Do góry Bottom