• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupno anglika-pytanie

Martino.K

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
Witam !

W związku z kupnem anglika w UK mam pytanie.Czy angielskie tablice rejestracyjne należy odesłać po przyjeździe do Polski i rejestracji auta w Kraju do DVLA ?

I jeszcze jedno.Ile aut można sprowadzić na siebie do Polski jako osobę fizyczną żeby uniknąć większych opłat skarbowych a kiedy trzeba robić to już pod szyldem jakiejś firmy ?

Z góry dziękuję za pomoc !

Pozdro WIELKIE !

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
W związku z kupnem anglika w UK mam pytanie.Czy angielskie tablice rejestracyjne należy odesłać po przyjeździe do Polski i rejestracji auta w Kraju do DVLA ?
Nie
I jeszcze jedno.Ile aut można sprowadzić na siebie do Polski jako osobę fizyczną żeby uniknąć większych opłat skarbowych a kiedy trzeba robić to już pod szyldem jakiejś firmy ?
Jezeli chcesz handlowac to musisz miec zarejestrowana firme, jezeli sprowadzasz jedno - dwa auta rocznie to spokojnie mozesz to robic jakos osoba prywatna. Jezeli chcesz sprzedac wieksza ilosc anglikow bez zakladania firmy to ryzykujesz kontrola.

Piotr19

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Łódź
Niektózy zamiast zakładać własną firmę i odprowadzać z tego podatek wolą rejestrować na żone córke siostre brata itd. i im odpalić kilka stówek za ten proceder prawdopodobnie bardziej sie to opłaca nie trzeba obawiać sie kontroli przynajmniej tak gdzies słyszałem:) tylko trzeba mieć jeszcze do tego ludzi którym można zaufać :eek:kulary:

KubaTST

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
TST/KR
chyba można 3 auta w ciągu roku zarejestrować, a jak będzie kontrola zawsze można powiedzieć że szuka się tego swojego wymarzonego autka :happy:

Martino.K

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
Jeszcze jedno...

Od kilku lat mieszkam na stałe w UK i tam płacę podatki.Zastanawiam się czy Urząd Skarbowy nie przyczepi się do mnie, jeżeli nie płacąc podatków w Polsce-(czytaj nie mając w RP dochodów), nagle składam wniosek (VAT-25) o o zwolnienie mnie z podatku bo właśnie kupiłem nowe auto...

** Dodano: 29-04-2009, 19:00 **
Czy ktoś z Was jest może w podobnej sytuacji ?

** Dodano: 06-05-2009, 16:35 **
O.K zapytam inaczej...

Czy angole nie robią problemów z tego,że na umowie kupna-sprzedaży wpisuje się dane innych osób-np.chcę kupić auto żonie i ją mam zamiar wpisać na umowie,na nią zarejestrować auto w UK i w Polsce.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
możesz śmiało na umowie wpisać żone ( :wack: zwariowałeś???) anglicy nie będą ci robić żadnych problemów i zarejestrujesz na nią auto jak sobie życzysz

pawel4121

Początkujący
Punktów
0
Miasto
woj.Śląskie
Martino.K napisał....I jeszcze jedno.Ile aut można sprowadzić na siebie do Polski jako osobę fizyczną żeby uniknąć większych opłat skarbowych a kiedy trzeba robić to już pod szyldem jakiejś firmy ?.........moje pytanie brzmi jakie opłaty są na firme a jakie na osobę fizyczną

Do góry Bottom