• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jazda anglikiem w Anglii na polskim ubezpieczeniu?

delta2000

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
W newsie na stronie można przeczytać o ubezpieczeniu anglika w Polsce.Czy takie ubezpieczenie będzie ważne w Anglii? Wprawdzie, gdy otwieram kalkulator na stronie Liberty Direct jest opcja do wyboru, że auto będzie użytkowane za granicą ponad 6 miesięcy, ale przed zakupem ubezpieczenia wolę upewnić się czy na pewno nie będzie żadnych problemów.
Posiada ktoś takie ubezpieczenie w Anglii? Jest ono akceptowane?

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
nic ci to nie da nie jestes w systemie w uk jak cie policja zlapie 200funa kary z gory laweta i sad

gaaad

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Witam mam pyanie w podobnym temacie. Mieszkam na stale w UK. Jade niedlugo do Polski sprzedac moj polski samochód i chcialbym kupic w polsce od kogos anglika I wrocic nim do uk. Nie znam sie za bardzo na polsko-angielskich przpisach ale wiem ze musze szukac okazu z dowodem v5 ale na co jeszcze mam zwracac uwage? slyszalem ze road tax moge oplacic przez internet z polski ale moge na polskim ubzpieczniu pojechac tam I kupic sobie po czasie angielskie czy lepiej odrazu kupywac angielskie ubezpieczenie I jechac tam juz na angielskim ubzpieczeniu? Jest jeszcze cos waznego o czym powinienem wiedziec? prosze o pomoc.

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Ma miec v5c, angielski przeglad MOT i wg powinnien miec Road Tax. Jak bedzie zgloszony jakos SORN to legalnie sie nim ie mozesz poruszac. Ubezpieczenie angielskie. Road Tax kupisz online ale dopiero jak dane o przeglsdzie i ubezpieczeniu angielskim beda w systemie ale i tak krazek przyjdzie na ostatniego wlasciciela z v5c a nie na Ciebie. Podsumujac zeby legalnie nim sie poruszac musisz znalesc egzemplarz z motem taxem i v5c ktory to odeslesz do dvla jak juz bedziesz w uk.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
kupując w polsce anglika musisz patrzeć czy ma całość(dwie kartki) v5c i MOT czyli przegląd ważny , ubezpieczenie angielskie wykupisz online a tax w dover na poczcie, pozdro

gaaad

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Dziekuje za pomoc. Mam nadzieje ze uda mi sie znalesc. Pozdrawiam

ploosh

Nowy
Punktów
0
Miasto
Dębica
Witam.
Podobna myśl mi chodziła po głowie. Pytanie co w sytuacji jeśli poprzedni właściciel zgłosił export do DVLA? Czy taki samochód może powrócić do UK i dalej być tam zarejestrowany na stare blachy, czy trzeba rejestrować go jako nowy samochód? Zakładam że auto ma ważny MOT, ubezpieczenie kupie online, tax jak wcześniej kolega wspomniał w Dover na poczcie.

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
kupując w polsce anglika musisz patrzeć czy ma całość(dwie kartki) v5c i MOT czyli przegląd ważny , ubezpieczenie angielskie wykupisz online a tax w dover na poczcie, pozdro

kolego a to czemu musi miec 2 kartki v5c??
wcale nie musi, jezeli samochod nie jest wyexportowany w uk to spokojnie moze kupic jezeli ma 1 kartke ( reszta tak naprawde wcale dowodem nie jest, tylko odrywanymi czesciami dla ułatwienia zalezy co sie z autem robi)
czesc 9 taka żółta jest odrywana jak sie sprzedaje auto handlarzowi,( copart i inne aukcje tez odrywaja te kartki ) i wysyla sie je do DVLA w celu informacji,ze auto zmienia wlasciciela
czesc 10 zielona jest wypelniana przez nowego nabywce jak kupuje samochod,takie potwierdzenie dla dvla
czesc 11 niebieska jest wysylana do DVLA jezeli samochod idzie na export

spokojnie mozna kupic samochod nawet jak ma 1 kartke , najwyzej pozniej zaplaci za wydanie dowodu na swoje nazwisko i tyle
pod warunkeim,ze nie byl zgloszony export

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
Kolego jasne ze może kupić jak wierzy sprzedającemu na gembe że export nie zgłoszony albo jest taki oblatany że sam to sprawdzi - ja podałem wersje dla zapobiegawczego laika

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Witam mam pyanie w podobnym temacie. Mieszkam na stale w UK. Jade niedlugo do Polski sprzedac moj polski samochód i chcialbym kupic w polsce od kogos anglika I wrocic nim do uk.
Jaki jest sens kupowania anglika w Polsce? No chyba, ze chcesz zaplacic 2x tyle co w Anglii to wtedy ma to sens. Ja rowniez na stale mieszkam w UK, kupuje i sprzedaje tu auta (obecnie mam 2 samochody) ale nigdy mi pomysl kupowania anglika w Polsce nie przyszedl do glowy. To tak jakbys chcial kupic drewno w sklepie i zabrac ze soba do lasu ;)

Do góry Bottom