• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak zabezpieczyć swojego anglika przed kradzieżą?

Artex159

Nowy
Punktów
0
Cześć Wszystkim,

Ostatnio natrafiłem na kilkanaście artykułów, mówiących o tym, że angielskie auta, coraz częściej padają ofiarą kradzieży w Polsce. Podobno to dlatego, że jest więcej zamieszania i kłopotu ze zgłoszeniem kradzieży auta niezarejestrowanego w Polsce. Stąd moje pytanie: jak w takim razie skutecznie zabezpieczyć swojego anglika?

Znajomi proponowali mi różne auto alarmy itp, ale teraz już nikt nie reaguje poważnie na dźwięk alarmu samochodowego, bo słyszy się go cały czas na parkingach i ludzie jakby przestali być na to wrażliwi. Ja sam pomyślałem o monitoringu gps. Niestety jeszcze nie korzystałem nigdy z tego urządzenia, ale słyszałem, że oprócz tego, że w każdej chwili można sprawdzić, gdzie znajduje się samochód, to są dodatkowe przydatne bajery np. kontrola paliwa, ciągle aktualizowane mapy cyfrowe itp.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Jaką firmę moglibyście mi polecić? A może macie inny skuteczny pomysł na ochronę swojego auta?

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
103
Miasto
Działdowo
Ukryty przełącznik odcinający ze złącza obd2 linie K lub obie linie can tudzież van w zależności od auta.
Większość kradzieży odbywa się poprzez elektroniczne ominięcie blokady rozruchu popularnie zwanym immobilizerem jak również elektronicznego rygla stacyjki.

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
przelacznik najlepszy,na jakis uklad paliwowy bo na linie can to maja na podmiane wykastrowane ecu i podmieniaja jak maja czas,dobry patent na podmiane ecu to zamiana pinow w ecu np od zasilania i przelutowanie w ecu sciezek wtedy menda wklada swoj czysty i puszcza go z dymem.

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Kość zastępcza, tylko zasilanie, kość właściwą ukryć. Złodziej podepnie się pod kość z zasilaniem i straci czas,będzie czekał, czekał, czekał jak moja babcia na endoproteze,i jak babcia się nie doczeka.

Jaworek

Początkujący
Punktów
0
Najlepsze jest najprostrze rozwiązanie przełącznik odcinający wybrany element przez ciebie.
Albo tak jak Mazurek mówi gniazdo schować bo raczej nie mają czasu na szukanie i grzebanie w aucie.

Olszidawid

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Konin
Też uważam że odcięcie zapłonu to najlepszy pomysł gdzieś schowane w aucie.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
odciecia sa dobre na paprakow
beda chcieli to wezma na lawete i baj baj
jedyne co dziala to dobre ubezpieczenie od kradziezy

Olszidawid

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Konin
Wiadomo ale jak auto z UK nie będzie zarejestrowane jeszcze to ac nie zrobią nigdzie....
Więc lepiej dobrze zrobione odcięcie niż nic zawsze złodziej ma jakieś utrudnienia.

Banawan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
A zabezpieczenie radiowe? Słyszałem coś o LoJacku - instalują moduł w aucie i jak ktoś ukradnie samochód, to można autko namierzyć i odzyskać. Podobno działa i sporo samochodów tak znaleźli.

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
odciecia sa dobre na paprakow
beda chcieli to wezma na lawete i baj baj
jedyne co dziala to dobre ubezpieczenie od kradziezy
Złodzieje raczej nie wezmą auta na lawete z miejsca gdzie są kamery, jeśli nie odpali to nie ukradnie .

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
kamery ?? no ja Cie prosze
to nie jest zadna przeszkoda

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Nie wezmą auta na lawete z miejsca gdzie są kamery , czytaj ze zrozumieniem .

Ubezpieczenie jest ok tylko że nigdy nie dostaniesz tyle ile auto jest warte .

Ostatnio edytowane przez moderatora:

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
lepiej cos niz nic to raz
a dwa kamery to pikus
zaslonic tablice na lawecie a na ryj kominiarke ??
potrafia z parkingu strzezonego wyjechac ze szlabanem
a kamera sie beda przejmowac
zejdz na ziemie ;)

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Idąc tym tokiem myślenia lepiej w sarkofagu auto trzymać bo złodzieje i tak ukradna a ubezpieczenia się wypnie albo zapisy odszkodowanie . Lepiej wolgle nie kupować auta i jeździć taxi .

Banawan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Dlatego myślę, że moduł radiowy to dobra rzecz, bo nawet jak samochód zostanie skradziony, to można go łatwo namierzyć i odzyskać.

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
maja dwa sposoby albo sygnal zaklocaja albo stawiaja auto na dwa dni w innej czesci miasta na parkingu, jak nikt nie znajdzie to zabieraja dalej.

Do góry Bottom