• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak przekonać żonę do auta RHD?

Vlad

Początkujący
Punktów
1
Miasto
WZ
Witam

Mam nadzieję, ze pisze we właściwym dziale. Jeśli nie prośba do moderatorów o przeniesienie do właściwego.

Wiem, że to pytanie w tytule głupio brzmi, ale chciałbym po nowym roku zmienić auto na RHD. Nie chcę przepłacać za LHD, a nie mam za dużo kasy. Problem jest taki, że żona pozostaje nieprzekonana do RHD. Wiem, że mogę użyć ostatecznego argumentu, że to ja zarobiłem na auto i ja będę decydował co kupić, ale wolałbym jeszcze nie sięgać po takie argumenty.
Argument, że połowa Rosji i 1/4 Francji jeździ RHD w ruchu prawostronnym nie trafia, podobnie jak argument, że można RHD rejestrować w Polsce i w związku z tym odpowiednie ograna państwowe uznały, że wpływ na bezpieczeństwo jest pomijalnie mały też nie trafia.
Może ktoś z was już to przerabiał. Jakich argumentów użyć? Prośba o podpowiedzi.

Pozdrawiam

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
Albo daj jej dobry wpier... hehe a tak na serio to zona chyba nie ma wyboru,a jak juz sie boi to po tygodniu bez auta albo po tygodniu w MPK sama sie nawroci.

damiank99

Uczestnik
Punktów
3
Najważniejsze pytania brzmią :
1.Czy żona jeździła już autem RHD ? :)
Jeśli tak i nie było z tym problemu to przekonać żonę że za jakąś tam kwotę oszczędzoną na 'angliku' wyremontuje się kuchnię czy łazienkę. Może od tej strony trzeba podejść :D
a jeśli nie prowadziła RHD to kwestia podstawowa :
2.Czy żona nie będzie miała problemu w kierowaniu takim autem i przyzwyczajeniu się do RHD ?
Oczywiście bez żadnej urazy ale myślę że nie wszystkie osoby są w stanie się przyzwyczaić . W moim mieście rodzinka kupiła sobie 'anglika' a później zdecydowali się go przełożyć bo skarżyli się że nie mogą się przyzwyczaić do jazdy bo ciężko im się jeździ.
Nie wszystkim kierownica po prawej stronie pasuje :D
Co prawda od roku sam jeżdżę 'anglikiem' po Polsce i mi akurat nie robi różnicy LHD czy RHD ale po tym co słyszałem od tej rodzinki to wiem że nie wszystkim tak łatwo to wchodzi.
Sprawa indywidualna :) Na koniec tylko powiem że nie chciałbym spotkać na drodze osoby lub siedzieć w środku z tą osobą, która po prostu z kierownicą po prawej stronie nie czuję się najlepiej ;)
Mimo wszystko tu chodzi o bezpieczeństwo wszystkich na drodze :)

Vlad

Początkujący
Punktów
1
Miasto
WZ
To już precyzuje. Żona jest na etapie zdawania egzaminu na prawo jazdy, zatem żadnym RHD dotąd nie jeździła. Auto ma być generalnie rodzinne, co oznacza, że głównym kierowcą będę ja. Ona nie chce jeździć RHD nawet jako pasażer. :) Dla żony jak zda prawo jazdy i dostanie pracę będzie kupione inne auto. Decyzja odnośnie zakupu musi być niestety wspólna ze względu na wspólnotę majątkową i dlatego chce ją jakoś przekonać.

@pluciorx
Mnie ten argument przekonuje. Dla niej marka auta czy przebieg nie będą miały większego znaczenia. Jej musi się podobać z zewnątrz - cokolwiek to znaczy :)

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
EE jak ma jej sie podobac to wiem co bedzie Peługełot albo inna francuska nacja.

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
jak zdaje dopiero prawo jazdy to dla niej jest nawet lepiej bo nie ma przyzwyczajeń, po kilku minutach będzie jej bez różnicy po której stronie siedzi.

Aneczka99

Nowy
Punktów
0
Jeśli wciąż walczysz... bo post był chyba sprzed miesiąca. A próbowałeś zabrać ja na jazdę próbną? Żeby miała szansę się przekonać do tego auta? A skoro i tak nie ma wyboru, to po co ją przekonywać:p Kup jej w prezencie, za prezent trzeba ładnie podziękować. Jako kobieta mówię, że suche argumenty nie przekonają, jak już ma wyrobione zdanie. Najlepiej przekonać ją w praktyce. Pozdrawiam

Vlad

Początkujący
Punktów
1
Miasto
WZ
Stawiam ją przed faktem dokonanym. Dyskusje nie maja sensu. Będziemy jeździć tym, co sie uda kupić :)

tomek_vw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
Podobnie jak kolega wyżej uważam że nie każdy możne jeździć samochodem RHD szczególnie patrząc na wyszkolenie naszych nowych nie zawsze młodych kierowców oraz na tych starych wyjadaczy którzy uważają się za mistrzów kierownicy. Uważam że twoja żona ma trochę racji i zobaczysz że prędzej będzie siedzieć za Tobą niż obok Ciebie a za kierownice raczej jej nie wsadzisz. Sam przekładam, sam jeździłem i uważam że polskie drogi i polscy kierowcy nie są przygotowani na samochody RHD.

kubiq

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
O matko! Skoro Twoja żona ma swoje własne auto, to nie rozumiem w czym problem, naprawdę. Pewnie wie, że kupisz sobie samochód z wyższej półki i może chce sobie zad nim powozić, ale się po prostu boi kolizji? Nie potrafię tego zrozumieć. Powołuj się na argumenty z grubej rury, np. "moim zdaniem powinnaś używać tego, a takiego kosmetyku do twarzy, bo coś tam...". Twoja kasa, Twoje auto. ;)

Sweryn465

Nowy
Punktów
0
To nie jest tak łatwo powiedzieć, że postawić przed faktem dokonanym. Ale rzeczywiście trzeba wytoczyć dobre argumenty, aby wygrać.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
poradnia malzenska ?
zamontuj dodatkowa kierownice z lewej strony - bedzie to swietna dla malzonki praktyka a i dodatkowe piniazki wpadna za lajki na jutubie

Garett

Nowy
Punktów
0
Heh to mogłoby wyglądać co najmniej śmiesznie. Ale żona jak ma swoje auto, to raczej nie będzie nim jeździła, tylko Ty.

Blackbear

Początkujący
Punktów
0
Ale masz problem. Chyba wszystko zostało napisane. Skoro będzie miała swoje auto i ty za SWOJE kupujesz sobie RHD to jej zdanie praktycznie się nie liczy. Podobna może byc sytuacja z kupnem normalnego auta ze skrzynią automatyczną. Kobiety też się ich boją, choć tak jakby dla nich te skrzynie stworzone :D.
Jeśli chodzi o moje zdanie, to poszukaj starszego rocznikowo, ale też sprawnego LHD i oszczędź sobie rozterek i kłopotu w użytkowaniu na naszych cudownych drogach. Ja bym sie skusił na ewentualne RHD tylko do offroadu. Mam przekładańca i <denerwuje> mnie codzień :)

*zmiana tekstu-złamanie regulaminu -Marlena

antek12345

Nowy
Punktów
0
Pewnie żona boi się o bezpieczeństwo na drodze. Musisz ją przekonać jazdą próbną:)

Rzemek

Anglikomaniak
Punktów
1
i tak będzie widać ze nie masz dużo kasy

Do góry Bottom