• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jadę po anglika i potrzebuję paru fachowych informacji. Pomożecie?

Lord_Maxim

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecinek
Witam wszystkich.
Chcę pojechać do Anglii po Sprintera, VW LT lub Iveco z rocznika 2006 i wyżej.
I teraz parę pytań:
- czy często jest tak, że do obliczania akcyzy biorą wartość z eurotaxu?, bo nie ukrywam, że liczę na okazję i jak np. auto wyniesie mnie 25-30 tys. to akcyza nie będzie taka straszna, ale jak mi wezmą wartość 60 tys. to już nie będzie tak kolorowo.
- związane z powyższym. Czy jest jakaś różnica jeżeli kupię auto na firmę, a na osobę prywatną?
- czy jeżeli chciałbym się podjąć przekładki sam to czy jest to strasznie trudne?
- czy są takie firmy, które załatwią mi wszystko, tak żebym tylko zarejestrował pojazd? jeżeli możecie mi polecić jakieś to byłbym niezmiernie wdzięczny.
- co z ubezpieczeniem po przejechaniu granicy UK - u nich wykupuje się na osobę, a w PL na samochód (w innych krajach chyba też)
I może macie jeszcze jakieś dobre rady dla osoby, która pierwszy raz będzie to robiła :happy:

ps. chciałbym pogratulować założycielom forum - jest świetne

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
- czy często jest tak, że do obliczania akcyzy biorą wartość z eurotaxu?, bo nie ukrywam, że liczę na okazję i jak np. auto wyniesie mnie 25-30 tys. to akcyza nie będzie taka straszna, ale jak mi wezmą wartość 60 tys. to już nie będzie tak kolorowo.
Niestety eurotax, mozna odjac okolo 25% ale to maks, jak przesadzisz to biora z eurotaxu.
- związane z powyższym. Czy jest jakaś różnica jeżeli kupię auto na firmę, a na osobę prywatną?
Nie ma
- czy jeżeli chciałbym się podjąć przekładki sam to czy jest to strasznie trudne?
Jezeli nigdy nie przerabiales auta i nie masz pojecia o mechanice lub jestes pomyslowym dobromirem co sobie sam olej wymieni to jest to strasznie trudne. Jezeli jestes mechanikiem i masz pojecie o tym co robisz to jest to srednio trudne. Jezeli interesujesz sie przekladkami i wiesz co cie czeka to nie jest to trudne. Jezeli przerabiales juz jakies auto lub pomagalaes komus przekladac to jest to latwe.
- czy są takie firmy, które załatwią mi wszystko, tak żebym tylko zarejestrował pojazd? jeżeli możecie mi polecić jakieś to byłbym niezmiernie wdzięczny.
Sa osoby ktore kupuja anglika, przerabiaja, rejestruja i potem sprzedaja (np. ja) ale licz sie ze ceny beda jak za normalne europejskie auto takze watpie zeby takie osoby Cie interesowaly.
- co z ubezpieczeniem po przejechaniu granicy UK - u nich wykupuje się na osobę, a w PL na samochód (w innych krajach chyba też)
Co do ubezpieczenia to polecam ten watek: http://angliki.info/ubezpieczenie-anglika-w-polsce-vt48.htm
I może macie jeszcze jakieś dobre rady dla osoby, która pierwszy raz będzie to robiła
Moja rada - czytaj forum :)

ps. jestes kobieta czy mezczyzna? W ostatnim zdaniu uzylas(les) formy zenskiej, ale w profilu masz zaznaczone "mężczyzna" takze prosze sie okresl zebysmy wiedzieli jak sie do Ciebie zwracac :) :ke:

micab

Gaduła
Punktów
1
Miasto
k/szczecina
zawsze patrzą na eurotax przy wyliczeniu akcyzy, przeważnie dopuszczają obniżenie wartości o ok. 30%, jeżeli chcesz mocniej obniżyć to trzeba kombinować z rzeczoznawcą, który opisze Ci że auto jest warte mniej z jakichśtam powodów,

chyba że będzie to auto ciężarowe, nie jestem pewien czy to jeszcze obowiązuje, ale takie auta były zwolnione z akcyzy,

na ubezpieczeniu kupionym w UK dojedziesz do PL i u nas na podstawie umowy kupna-sprzedaży możesz sobie wykupić ubezpieczenie na miesiąc,

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
zawsze patrzą na eurotax przy wyliczeniu akcyzy, przeważnie dopuszczają obniżenie wartości o ok. 30%
Program w komputerach w UC w Szczecinie przyjmuje wartosci mniejsze maks o 25% od wartosci podanej w Eurotaxie. Wiem bo mam znajomego co tam pracuje i mowi ze bardziej komputera oszukac sie nie da, jak wstukasz wartosc odbiegajaca od 25% to tylko kierownik moze to zatwierdzic.

micab

Gaduła
Punktów
1
Miasto
k/szczecina
chyba masz rację, bo jak teraz popatrzyłem na to ile mi wyliczyli, to okazało się, że zaniżyli wartość o 21%

Lord_Maxim

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecinek
Auto-Mis napisał:
ps. jestes kobieta czy mezczyzna? W ostatnim zdaniu uzylas(les) formy zenskiej, ale w profilu masz zaznaczone "mężczyzna" takze prosze sie okresl zebysmy wiedzieli jak sie do Ciebie zwracac :)
- proszę czytać uważnie! "osoba, która będzie robiła", nie mogłem napisać osoba, która będzie robił !? :haha:
Dzięki za odpowiedzi i rady.

kaczor

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
skoczów
kolega pyta o busa czyli sam ciężarowy także akcyzę ma z głowy kwestia tylko VATU

Lord_Maxim

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecinek
Dokładnie. Akcyzę mam z głowy, zresztą VAT też.
Byłem, kupiłem dwa. Jeden niestety został, bo w piątek mieli jakieś święto, a na sobotę sobie przedłużyli i niestety nie udało się załatwić MOT-u, a jak wiadomo MOT i ubezpieczenie jest niezbędne do poruszania się.
Tak więc wyjazd uważam za udany, chociaż były problemy. Już przynajmniej wiem co i jak. A jak dojedzie drugie auto to będę w 100% szczęśliwy.
Informacje znalezione na forum bardzo się przydały, szczególnie stronka z ubezpieczeniem bo inaczej to koszty byłyby znacznie wyższe.

Do góry Bottom