• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

informacja w dowodzie ang. o stronie po której jest kierownica?

nergal96

Nowy
Punktów
0
Miasto
dada
Witam!

Interesuje mnie czy w dowodzie angielskim jest jakakolwiek wzmianka o stronie po jakiej znajduje się kierownica, czy po prawej czy lewej?Ostatnio osoba ,która robi mi przekładkę wmawia mi ,że w dowodzie ang. jest wyszczególnione po której stronie znajduje się kierownica w samochodzie, a co za tym idzie wymaga ,żebym wykonał opinie rzeczoznawcy?Proszę o pomoc!

drevan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska
nergal96 napisał:
osoba ,która robi mi przekładkę wmawia mi ,że w dowodzie ang. jest wyszczególnione po której stronie znajduje się kierownica w samochodzie, a co za tym idzie wymaga ,żebym wykonał opinie rzeczoznawcy?Proszę o pomoc!

kolejny naciągacz, nic więcej - z tego też względu warto znać j.angielski a w razie potrzeby mieć przy sobie słownik angielsko-polski
swoją drogą informacja o przekładce powinna być potwierdzona stosownym dokumentem aby można było w polskim dowodzie rejestracyjnym wpisać adnotację

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
drevan napisał:
nergal96 napisał:
osoba ,która robi mi przekładkę wmawia mi ,że w dowodzie ang. jest wyszczególnione po której stronie znajduje się kierownica w samochodzie, a co za tym idzie wymaga ,żebym wykonał opinie rzeczoznawcy?Proszę o pomoc!

kolejny naciągacz, nic więcej - z tego też względu warto znać j.angielski a w razie potrzeby mieć przy sobie słownik angielsko-polski
swoją drogą informacja o przekładce powinna być potwierdzona stosownym dokumentem aby można było w polskim dowodzie rejestracyjnym wpisać adnotację
kolejny naciągacz :jee:

drevan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska
KZ1 napisał:
kolejny naciągacz :jee:

jeżeli przy przekładce ściana grodziowa była wymieniana zapewne większość osób chciała by wiedzieć, że samochód który chcą kupić był przerabiany poprzez ingerencję w konstrukcję - zatajanie takich informacji jest niczym innym jak czystym oszustwem, a nie każdy musi się znać na wszystkim aby samemu zorientować się z taśmy produkcyjnej pojazd zjechał jako RHD
praktykę jaka stosowano przy rejestracji samochodów sprowadzanych z zagranicy w latach 90tych gdzie dokonywano adnotacji składak powinny wprowadzić również tutaj, zapewne zaraz wielu znawców i fachowców od przekładek rozpocznie nagonkę na moją wypowiedź lecz każdy ma prawo do własnego zdania, które ze mną podzieliłaby znaczna większość społeczeństwa
zaznaczam, iż nie ujmuję tu fachowości wykonanej pracy przez nieliczne zakłady, ale taki samochód dla mnie nie posiada wartości jak pojazd fabrycznie wyprodukowany jako LHD
nie deklasuje samochodów po przekładkach, sam zdecydowałbym się na kupno takiego pojazdu i zlecił zaufanemu zakładowi przeróbkę, lecz na pewno przy sprzedaży nie zatajałbym jego przeszłości - niestety zawsze znajdą się nieuczciwe osoby - dlatego taki wpis ukróciłby ten proceder

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
249
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
takim tokiem myślenia to i każdą przygodę blacharską także trzeba wpisywać bo to przecież już nie oryginał z fabryki
Wymiana szyby - hm przecież zamiennik może być gorszy - trzeba wbić w dowód

Pozdrawiam
Rafał

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
Hmm to połowa samochodów sprowadzanych z za granicy powinna mieć taki wpis ...
Jeżdżę też jako rzeczoznawca przed zakupowy aut po pl trochę i czasami aż włosy się jeżą a mam ich trochę ...

Tak dla przykładu ..

http://www.youtube.com/watch?v=lnDOTBFsqlA

A to tylko wierzchołek góry lodowej ... :mur: :krzeslo:

drevan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska
zweckform napisał:
takim tokiem myślenia to i każdą przygodę blacharską także trzeba wpisywać bo to przecież już nie oryginał z fabryki
Wymiana szyby - hm przecież zamiennik może być gorszy - trzeba wbić w dowód

Pozdrawiam
Rafał

po pierwsze mój tok myślenia jest dalece odległy od powyższej kwestii, a najwidoczniej dla co niektórych osób nie ma różnicy między przeróbką samochodu RHD na LHD a wymianą np: błotnika czy szyby :jupi: , nie będę komentował dalej tego tematu bo to bez sensu, panie Rafale moja wypowiedź odnosiła się w głównej mierze do uczciwości w stosunku do drugiej osoby, szkoda że pieniądz przysłania oczy

sam przywiozłem naście samochodów z zachodu i za każdym razem wszystkie wady samochodu były dokładnie opisane lub omówione telefonicznie tak, że potencjalny klient wiedział po co jedzie i czego może się spodziewać - rezultat był taki że 90% pierwszy klient zabierał samochód, wiem jak wygląda rzeczywistość i "bezwypadkowe igiełki" - nie każdy ma sumienie :krzeslo:

Oktawian ja również znam wiele takich przypadków, ten przykład w porównaniu z niektórymi to "małe piwo" ale sam o tym wiesz - Nie jestem jednak mechanikiem, czy też rzeczoznawcą lecz miłośnikiem motoryzacji (samoukiem) :thumb:

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
masz racje Oktawian,niech sobie ludziska obejza jak wyglądają śliczne autka z niemiec,z dopiskiem bezwypadkowy, :jezor:

** Dodano: 28-11-2009, 15:37 **
Tak że kolego Drevan,idąc po giełdzie widziś passata z 2002 r za 35 tys to idzisz dalej i widzisz stoi za 22 tys i co myslisz że promocja ?

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
No pewnie a nie promocja ?! :ke:

Nie będę już komentował bo szkoda zachodu na to . Do czasu aż Polacy nie nauczą się, że nic nie ma za darmo ... i że samochód nie zawsze ma tyle km ile wskazuje licznik ... to nic nie da się zrobić .

Do góry Bottom