• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Glupie pytania:)

znudzony

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Nosze sie od kilku tygodni z zamiarem zakupu samochodu z kierownica po prawej stronie.
Nie chce robic zadnych przekladek i stad moje pytanie jak wam sie jezdzi w przypadku jazdy Rhd?
Wiem ze z wyprzedzaniem ciezko itd itd ale planuje uzywac auta w miescie i mysle ze tu akurat nie bedzie mnie spotykac problem dot wyprzedzania itp.
Ewentualnie mysle o zakupie odpowiedniej kamery lub lusterka ktore zawsze moze pomoc,choc mysle ze do takiej jazdy trzeba podchodzic racjonalnie i z rozwaga...wtedy zaden osprzet nie bedzie potrzebny.

Pytanie drugie...widze non stop ogloszenia a to Saab z 2005, a to skoda..Octavia,superbz 2004r..w cenie np 5tys zl...skad taka cena...rozumiem ze jest taniej,ale skoro u nas najtanszy kosztuje 15tys to zastanawiame sie czy ten za 5tyspojezdzi z 2lata..bo na tyle tylko potrzebuje tego autka.

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
Widzisz takie ceny bo to gowno wkladane widlakiem na tira ktore o wlasnych silach do pl nie wroci,za dobrego sprawnego anglika w ktorego bez obaw wsiadasz i jedziesz do Anglii tez trzeba dac.

znudzony

Początkujący
Punktów
0
Znalazlem anglika ktory tu sobie przyjechal..wlasciciel wniego wrzucil troche kasy przez istatnie 2lata..

znudzony

Początkujący
Punktów
0
Czy zawsze trzeba wynieniac reflektory?

Np w saab 9-3 lub skodzie octavi?

Vlad

Początkujący
Punktów
1
Miasto
WZ
Witam,
Nosze sie od kilku tygodni z zamiarem zakupu samochodu z kierownica po prawej stronie.
Nie chce robic zadnych przekladek i stad moje pytanie jak wam sie jezdzi w przypadku jazdy Rhd?
Wiem ze z wyprzedzaniem ciezko itd itd ale planuje uzywac auta w miescie i mysle ze tu akurat nie bedzie mnie spotykac problem dot wyprzedzania itp.
Ewentualnie mysle o zakupie odpowiedniej kamery lub lusterka ktore zawsze moze pomoc,choc mysle ze do takiej jazdy trzeba podchodzic racjonalnie i z rozwaga...wtedy zaden osprzet nie bedzie potrzebny.

Pytanie drugie...widze non stop ogloszenia a to Saab z 2005, a to skoda..Octavia,superbz 2004r..w cenie np 5tys zl...skad taka cena...rozumiem ze jest taniej,ale skoro u nas najtanszy kosztuje 15tys to zastanawiame sie czy ten za 5tyspojezdzi z 2lata..bo na tyle tylko potrzebuje tego autka.

W sumie to dopiero się okaże jak ci idzie jazda RHD po Polsce, gdy już zaczniesz jeździć. Na wszelki wypadek miej przygotowane te 6-7kzł na przekładkę. Druga sprawa w Polsce ostatnio strasznie poszły w górę ceny takich starych samochodów głównie ze względu na wzrost kursów walut oraz kasę z 500+. 15kzł za 12 letnią Octavię to po prostu cena z kosmosu. W Wielkiej Brytanii nie ma rynku dla takich starych aut (także ze wzgledu na mały import na kontynent). Tam ludzi stać na młodsze i takich staroci prawie nikt nie chce. Samochód do 10 lat traci ok połowy wartości w 3 lata. Potem utrata jest trochę wolniejsza, ale w zasadzie przyjmuje się że w 10 lat samochód się amortyzuje. Zatem 5-8kzł za 10 letnia Octawię to po prostu cena adekwatna do realnej wartości.
A sprawdzić auto przed zakupem trzeba tak samo jak i LHD. Cudów nie ma, tam też dobrymi autami się jeździ a te zajeżdżone sprzedaje - tak jak u nas:).

Ostatnia edycja:

forst

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
Moim zdaniem to kwestia przyzwyczajenia, jeśli jesteś obeznanym kierowcą, to szybko powinieneś przywyknąć do tematu. :) Wiadomka, trzeba uważać przy wyprzedzaniu, skrzyżowania, tego typu sprawy, ale to niezależnie od tego czy to RHD czy LHD - czujność obowiązkowa.

Do góry Bottom