• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy 1 rejestracja auta w UK jest rownoznaczna z data produkcji?

barciu

Początkujący
Punktów
0
Miasto
internet
Przejrzalem V5 i tak: jest tam podana data 1 rejestracji, jednakze nie zauwazylem daty produkcji. Np w Polsce jest chodzi o rocznik auta,wieksza uwage zwraca sie na date produkcji niz 1 rejestracje. Jesli w UK kupilem auto z poczatku roku, np 03 plate - 1 rejestracja w styczniu to auto ma tablice 52. Na szybach mam "2" co wskazuje na rok 2002. Wiec moje pytanie brzmi, (z punktu widzenia klienta) w tym wypadku mamy do czynienia z autem z 2002 czy 2003 roku? Mam nadzieje ze za mocno nie zakrecilem i ktos udzieli mi konkretnej odpowiedzi.

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Właściwie sam sobie odpowiedziałeś. Masz do czynienia z autem wyprodukowanym w roku 2002 które zostało pierwszy raz zarejestrowane w roku 2003.
Przy rejestracji takiego auta w Polsce, z VINu diagnosta odczyta rocznik 2002, a jeśli nie diagnosta to celnik. W każdym razie przy sprzedaży w Polsce będzie traktowany jako 2002, niestety.

barciu

Początkujący
Punktów
0
Miasto
internet
No nie dokonca to takie oczywiste dla mnie, bo np szyby owszem moga miec "2" co swiadczy o roku 2002, wiadomo ze komponenty powstaja wczesniej. Natomiast auto moglo zostac zlozone w calosc pozniej. co jesli mamy auto z marca(1 rejestracja) z oznaczeniami na szybach z roku poprzedniego - to co auto zostalo wyprodukowane i stalo ponad 3 miechy i czekalo na wlasciciela? Moze w czasach kryzysu tak jest ze jest duza podaz i malo chetnych ale 7 lat temu biznes samochodowy mial sie dobrze. Zreszta nawet w dzisiejszych czasach na nowa skode (chyba oktawie) czeka sie 3 miechy, wiec takie auta z tasmy trafiaja od razu do klienta - i na pewno szyby do nich nie powstaly dzien wczesniej. Jakby ktos mial jakies przemyslenia na ten temat to piszcie.

Kamilo084

Gaduła
Punktów
0
Miasto
mazowieckie
w numerze VIN 13 lub 12 cyfra dokładnie nie pamietam oznacz rok i wtedy bedziesz miał pewnosci 100% procentową
miałem tak samo z szyb wynikoło 01 a w vinie było 02

Legion1349

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
szyby są komponentami które zawsze są produkowane wcześniej (szyby produkuje podwykonawca a nie producent auta) tak ze szybę możesz mieć i owszem 2002 ale auto jak najbardziej może być 2003. Tak samo jest z lampami i reflektorami, z tyłu na korpusach jest wybity datownik, jest to tylko i wyłącznie data produkcji nawet nie kompletnej lampy tylko samego jej korpusu, a korpus taki może sobie leżeć trochę czasu - wiem bo akurat pracuję w zakładzie produkującym lampy.

Piotr19

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Łódź
w nr. Vin 10 pozycja oznacza teoretycznie datę produkcji ja mam podobną sytuacje u mnie jest cyferka 3 co teoretycznie oznaczało by rok produkcji 2003 niestety data pierwszej rejestracji to 01.01.2003 i diagnosta określił date produkcji jako 2002 ponieważ powiedział że nie możliwe żeby auto zostało wyprodukowane i zarejestrowane w tym samym dniu a 10 pozycja w numerze Vin ( cyferka 3 nie oznacza roku produkcji 2003 tylko jest to rok modelowy:/) jestem troche wkurzony bo to dla mnie oznacza stratę roku = niższa cena przy sprzedaży i nie ważne było dla niego to że na wszystkich innych dokumentach, rachunku itd. jest data 2003 zastanawiam sie czy mogę coś w tej sytuacji zrobić szukać innego diagnosty czy coś może macie jakieś rady pozdrawiam.

Do góry Bottom