• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co zrobić z karoserią angielską w Polsce?

tunersama

Początkujący
Punktów
0
Miasto
toruń
witam.
pisze w sprawie porady prawnej odnosnie mojego anglika.
zjechalem do polski samochodem angielskim w kwietniu, w czerwcu wyslalem kwitek nr10 badz 11 z dowodu v5c(o exporcie), mialem zamiar zrobic przekladke ale niestety pech sprawil ze wjechali mi w tyl auta, policji nie bylo wiec poszlo wszystko bokiem.
auto rozebralem na czesci i zostal mi sam przodek z polem numerycznym oraz dowod v5c, teraz pytanie moje brzmi co mam dalej z tym zrobic? czy wywiezc na zlom i czy wogole ktos mi to wezmie , czy zostawic to w krzakach i czekac bog wie na co.
problem tkwi w tym ze to auto jest na mnie a juz w tym stanie rzeczy nie nazwalbym tego autem :):)
z gory dzieki za odpowiedz:)

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
zdmuchnij palnikiem numer nadwozia , spal v5, to co zostanie potnij na nieduże kawałki i na złom.
angole nie będą dochodzić co się z autem stało i dlaczego. zgłoszony export = spokój.

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
Oczywiście musisz mieć świadomość że według prawa nie można demontować żadnej części w celu sprzedaży poza stacją demontażu pojazdów,jest to zagrożone karą finansową do 20000zł od auta,jak nikt cię nie podpieprzy to nic ci nie grozi.

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
ja bym nie ryzykowal wycinania numerow zawsze to kiepsko wyglada, zreszta po co je wycinac? popytaj na zlomowiskach napewno gdzies to kupia. u mnie nie ma z tym problemow biora cale karoserie.

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
Tym bardziej jeśli auto kupione a nie pożyczone lub ,,potestowe'',wycięte pole numerowe budzi pewne podejrzenia.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
nie wiem jak w waszych stronach , ale u nas bardzo niechętnie przyjmują na złom elementy karoserii z numerami nadwozia.
jak niema numerów i jest pocięte na kawałki to przynajmniej nie marudzą.

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Zawsze idzie sie dogadac. Nie lepiej wzuadc dokument ze soba i podjechac na skup zlomu i naswietlic temat? Doradza jak wola czy pociete, czy usuniety numer itp

Arczi

Początkujący
Punktów
0
Miasto
krk
Ja zawsze odcinam dach i tnę karoserie na pół wycinam nr i zaworze na złom przyjmują bez problemu

adsik

Anglikomaniak
Punktów
16
Miasto
Mazowsze
Zapytam w tym temacie, żeby nowego nie zgłaszać. Kuzyn kupił teraz anglika, lecz z całym dowodem. Kupił go już w polsce i jest już prawdopodobnie pół roku w kraju. Co teraz z tym zrobić? Tzn jaką datę wpisać na kwitku i którym dokładnie? Napisał by ktoś łopatologicznie? Ja zawsze angliki kupowałem juz z połową dowodu, wiec nie jestem w temacie.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Co się martwisz, zgłoszenie exportu należy do osoby, która jest wpisana w dowodzie. Nawet jeśli nic nie zgłosiła a Ty zarejestrujesz autko, wydział komunikacji odeśle papiery do UK a DVA będzie wiedzieć że auto jest wyeksportowane.

Do góry Bottom