• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto zarejestrowane na mnie - umowa ze sprzedającym?

Kriss-85

Początkujący
Punktów
0
Miasto
śląskie
moj dowod v5c jest wypisany na mnie, i na mnie chce tez zarejestrowac auto w polsce, w tym wypadku umowa jest chyba zbedna ? czy juz ktos tak robil ?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Na zdrowy rozum masz racje ale jak pewnie wiesz w Polsce nic nie jest takie latwe jak byc powinno. Jezeli bedziesz mial szczescie to sam dowod wystarczy, jak bedzie urzednik pierdola ale w miare ogarniety to bedziesz musial napisac oswiadczenie ze jestes wlascicielem pojazdu i ze go nabyles go w takich i takich okolicznosciach, a jak bedzie urzednik pierdola do kwadratu to bez umowy sie nie obejdzie.

Kriss-85

Początkujący
Punktów
0
Miasto
śląskie
aha czyli wtedy bede musial napisac umowe sam ze soba :) z tym sie jeszcze nie spotkalem

krzysiek26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
podkarpacie
witam.ja mialem podobny przypadek tez auto mialem na siebie przez jakies3miesiace,tez myslalem ze umowa jest zbedna bo w koncu mam dowod na siebie.otoz nie.kazali mi przyniesc umowe kupna sprzedazy z poprzednim wlascicielem.dziwne i glupie ale niestety tak jest w naszym kraju

gumis

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Przeworsk
www.kolumny.prv.pl
miałem auto w UK 2 lata na siebie oczywiście zadnej umowy nigdy nie było , urzad celny, zero problemu pisz tu Pan oswiadczenie i tyle , ale US to masakra urzedniczy beton ,rozmawiałem nawet z nastepca naczelnika, w koncu sie umowa znalazła ...

krzysiek26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
podkarpacie
pewnie napisales ja sam tak jak i ja. czasem trzeba oszukac zeby cos zalatwic.coz chore przepisy

Molu

Nowy
Punktów
0
Miasto
Koło
miałem auto w UK 2 lata na siebie oczywiście zadnej umowy nigdy nie było , urzad celny, zero problemu pisz tu Pan oswiadczenie i tyle , ale US to masakra urzedniczy beton ,rozmawiałem nawet z nastepca naczelnika, w koncu sie umowa znalazła ...

Kolego a możesz mi powiedzieć z jaką datą umowa Ci się znalazła? Ta sprzed 2 lat? Czy z aktualnymi datami pisałeś? Bo ja teraz też chce rejestrować auto które mam już na siebie 3 lata i chcę się przygotować na wszystko...

Molu

Nowy
Punktów
0
Miasto
Koło
z odpowiednia data , dzisiaj juz bym zadnych umów nie przedstawiał , pisz oświadczenia i niech sobie robia co chca a jak nie chca to do sadu .

ale żeś odpowiedział... to co dla Ciebie znaczy z odpowiednią datą? chcę być przygotowany na wszystko bo u nas nawet po przeróbce nie chcą rejestrować...

autobus

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Devizes - UK
Ja też będę przekładkę robił mojego Mondeo MK3 2.0 TDCi 115KM u kolegi JARO z tego forum pod koniec tego miesiąca. Też od miesiąca zbieram dokumenty i szykuje na gotowo mianowicie przyjeżdżam z UK pod koniec Lutego oddaje auto i w tym samym dniu idę do UC (posiadam wypełnioną deklarację AKC-u oraz wniosek do naczelnika, dowód rejestracyjny mam na siebie + tłumaczenie bo powiedzieli że chcą tłumaczony w UC + umowa kupna sprzedaży dwujęzyczna PL+UK z datą kiedy nabyłem auto - ciekawostka auto kupiłem w komisie i miałem fakturę vat ale stwierdziłem że nie będę jej dawał do urzędów i tłumaczył po co napisałem umowę swoją między sobą a osobą z dowodu angielskiego i podpisałem się za anglika będzie dobrze zaakceptują ważne że masz papier to się liczy. Następnie do US też mam papiery przygotowane i wypisane czyli to co wyżej oraz VAT 24 + oświadczenie. WK wypisany wniosek o rejestracje.) I będzie dobrze myślę że wszystko ładnie pójdzie. Tak że nie przejmuj się napisz sobie umowę na komputerze angielsko polską i podpisz się za angola w UC i US i WK tak tego nie sprawdzą bo liczy się dla nich papier.

Molu

Nowy
Punktów
0
Miasto
Koło
napisałem jednak oświadczenie, że auto nabyłem w 2009 roku i że deklaruje wartość auta na dzień dzisiejszy w kwocie 12000 i przeszło bez problemu... na razie tylko w celnym byłem ale miła kobitka powiedziała, że w skarbówce też musi przejść takie oświadczenie

Do góry Bottom