• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

407 Coupe Centralny zamek + wyświetlanie drzwi

pero117

Nowy
Dołączył
24.01.2012
Postów
2
Punktów
1
Miasto
WaWa
Witam.

Mam małe zapytanie, co do kodowania drzwi w 407 Coupe

dokonałem przekładki jak w standardowym 407 ( zero cięcia kabli itp) słupki zostały, wiązki zmienione w drzwiach

szyby i lusterka się przestawiły po przekodowaniu

ale centralny z kluczyka, oraz wyświetlanie na wyświetlaczu już nie

szukałem w tych opcjach PP2000 ale nic

w czym tkwi problem, pewnie trzeba będzie przeprowadzić przewody na słupkach odpowiedzialne za centralny
ewentualnie pozamieniać przewody na BSI

tylko pytanie, które

może jakieś podpowiedzi
 

anbora

Anglikomaniak
Dołączył
23.04.2009
Postów
102
Punktów
1
Wiek
45
Miasto
Zduńska Wola
witam , napotkałem również na taki problem , przy czym centralny działa prawidłowo a wyświetlacz już nie . Żadne kodowanie nie daje efektu , choć wielokrotnie robiłem peugeoty i cytryny to po raz pierwszy mam takiego zonka. Może ktoś rozkminił tą zagwozdkę ?
 

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3443
Punktów
481
Miasto
łódzkie
masz go z pamięcią foteli ?, miałem podobny problem z tym że wyświetlanie drzwi miałem dobre i centralny też ale mimo wymiany 4 zamków ( pasują szare od C5 III ) auto po zamknięciu z pilota otwierało się, na zamkach uk było dobrze, z kluczyka też, nie udało mi się tego rozkminić z braku schematów do tego auta, coupejka pojechała z dwoma wkładkami a podobno przyczyna była w dodatkowej masie do modułu fotela lewego, co do wyświetlania o ile nie robiłeś pinowania modułu to w zakładce telekodowanie był wiesz polecenia "rodzaj styku prowadzenia" czy jakoś tak i tam lewy/prawy, w niektórych pp2000 jest błąd oprogramowania i może być lewy/lewy także nie patrz na to co napisane
p.s. możesz pobawić się też kabelkami w module wtyczka " C" zamień piny 4 z 5 ozn 6205 i 6206 w kostce zamka lewego zobacz czy masz wolny pin 2 ozn 6207 do 'C" pin 27
 
Ostatnia edycja:

anbora

Anglikomaniak
Dołączył
23.04.2009
Postów
102
Punktów
1
Wiek
45
Miasto
Zduńska Wola
dzięki za podpowiedź , zacząłem zabawę z kabelkami ( choć mam tylko schemat sieci multipleksowej auta dotyczący drzwi ). Fotele faktycznie są z pamięcią , przerzuciłem sterowanie na lewą stronę - fotele nie były wymieniane ale pamięć działa - wspomnianą masę wcześniej dopiąłem i zamki zamykają się poprawnie , niestety wyświetlanie już nie . Co do planeta to chyba faktycznie jest coś nie tak bo nie mogę wrócić do wersji wyjściowej ( zamieniłem wiązki , moduły drzwi , kodowanie i nie pomaga ) po przekodowaniu albo prawidłowo działa sterowanie szyb albo wyświetlanie otwarcia drzwi i wtedy szyby nie funkcjonują . ZONK . Rano pobawię się kabelkami i napiszę o efektach , chociaż nigdy w Peugeocie ani cytrynie nie musiałem fizycznie przeciągać informacji na drugą stronę a zrobiłem tych aut sporo.Dziwna jest ta kupejka ... jeszcze raz dzięki.
 

JARO

Zaufany warsztat
Dołączył
29.05.2009
Postów
4018
Punktów
283
Miasto
Wadowice
po przekodowaniu nie bedzie wunkcjonowal prawy serownik jesli chozi o podnoszenie szyby
 

anbora

Anglikomaniak
Dołączył
23.04.2009
Postów
102
Punktów
1
Wiek
45
Miasto
Zduńska Wola
mam europejskie moduły i obie szyby chodzą poprawnie( jesli jest dobre tzn lewe kodowanie) , żeby było zabawniej to na angielskich sytuacja podobna ( nadpisują sobie stronę prowadzenia z BSI- nie ma fizycznie możliwości telekodowania pojedynczo).
 

pero117

Nowy
Dołączył
24.01.2012
Postów
2
Punktów
1
Miasto
WaWa
Witam.

Dawno tu nie zaglądałem ale widzę, że nie tylko ja miałem ten problem....
oczywiście znalazłem rozwiązanie po jednym wieczorze

Podpowiedzi na foto (w załączeniu) :
nie miałem tylko fotki kostki brązowej z drugiej strony:

Krótki opis:
oczywiście nie odpowiadam za uszkodzenia :)
Wersja w moim przypadku to 3.0 v6
dostajemy się do BSI
w prawym górnym rogu biała kostka widoczna na zdjęciu.
w tej kostce są dwie mniejsze : zielona + brązowa
interesuje nas brązowa

w brązowej są dwa rzędy pinów
rząd z lewej 5 pinów
rząd z prawej 2 piny (niestety nie mam numerów kostki ani pinów)
to właśnie te dwa odpowiadają za sygnał docierający do BSI
z drzwi
należy je zamienić (trzeba wyciągnąć piny z kostki odblokowując zapadki i zamienić miejscami)

dla pewności że to poprawne piny można to sprawdzić w prosty sposób:
złożyć kostkę nie wkładając tylko tych dwóch pinów, podłączyć akumulator, włączyć zapłon,
wtedy po otworzeniu drzwi lewych lub prawych nie powinno się nic wyświetlać

oczywiście kodowanie pp2000 na stronę lewą

Miłej gimnastyki
 

Załączniki

  • 20140711_000944.jpg
    20140711_000944.jpg
    85,9 KB · Wyświetleń: 77
  • 20140710_234808.jpg
    20140710_234808.jpg
    85,8 KB · Wyświetleń: 70

rys00

Zaufany warsztat
Dołączył
20.03.2009
Postów
3443
Punktów
481
Miasto
łódzkie
plusik dla ciebie
 

michal.m.44

Początkujący
Dołączył
20.06.2016
Postów
8
Punktów
0
Podlacze sie do tematu.u mnie w 407 coupe 2.0 hdi po przekladce nie zamykają sie drzwi ani nie domyka szyba.lusterko i szyba otwiera sie i zamyka.próbowałem zrobic jak w opisie wyżej ale u mnie sa inne kolory kostek i nie wiem czy ma to znaczenie.
 
Do góry Bottom