1. Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Renault laguna II sterowanie szybami i zmiana wyświetlanych dzwi na komp.

Dyskusja w 'RENAULT' rozpoczęta przez użytkownika maciek1630, 19-07 09.

  1. maciek1630

    maciek1630 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    26-04 09
    Postów:
    84
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Nasielsk
    potrzebuję schemacik jak zmienić sterowanie szyb z lewego na prawy przy jednym podnośniku impulsowym.podpowie mi ktoś jakie kabelki zmienić żeby dzwi prawe pokazywały się na wyświetlaczu jako prawe a nie lewe?
     
  2. Majster Złota rączka

    Dołączył:
    20-07 12
    Postów:
    666
    Miasto:
    Internet
  3. przemek20011

    przemek20011 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    23-04 09
    Postów:
    42
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    krosno
    Zmienić podnośniki szyb z lewych do prawych. Ja szukałem miernikiem i na czuja zminiałem kable. GDzieś na forum było opisane któe kable dokładnie zmienić, poszukaj. U mnie działą bez problemu
     
  4. maciek1630

    maciek1630 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    26-04 09
    Postów:
    84
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Nasielsk
    szyby mi działają tylko na odwrót, ale moze jakoś sobię poradze aczkolwiek schemacik był by pomocny... a z tym wyswietlaczem co radzicie?
     
  5. tommy999

    tommy999 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    24-06 09
    Postów:
    155
    Docenione treści:
    4
    Miasto:
    Lublin
    Szyby to tak. Przełącznik prawy masz dwu stopniowy więc musisz go rozebrać i obrócić tak że kostka będzie wchodzić do góry nogami. Tym sposobem sprawę prawy lewy masz rozwiązane tylko, że będzie zamienione góra dół więc zamień przewody: A1 z B3 i A4 z B5 powinna być czarna kostka...
    Co do wyświetlacza to najłatwiej i najlepiej jest podłączyć pod clipa i przekodować. Jeśli nie masz do niego dostępu. Do BSI (taka czarna skrzyneczka za bezpiecznikami) wchodzą dwie kostki czarna i biała (jest tam dużo cienkich kabelków). W białej jest taka brązowa i tam z tego co pamiętam jest do zamienienia kabel różowy z szarym ale to już musisz miernikiem popatrzeć

    ** Dodano: 20-07-2009, 20:06 **
    numer 16 z 20 coś sobie przypominam ale upewnij się jeszcze miernikiem, żeby nie rozwalić bsi bo wtedy będzie duży problem...

    ** Komentarz dodany przez: Auto-Mis: 26-07-2009, 13:41 **
    Post podlinkowany do odpowiedniego tematu w dziale "Opisy przekladek".
    :thumb:
     
  6. Burcys

    Burcys Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    31-03 09
    Postów:
    73
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Wadowice
    sprawdzałem na schemacie i tommy999 ma rację trzeba zamienić w brązowej wtyczce kabel 16 z 20
     
  7. maciek1630

    maciek1630 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    26-04 09
    Postów:
    84
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Nasielsk
    oki dzięki szyby już działaj prawidłowo za bsi wezmę się jutro:) dzięki
     
  8. adambiker

    adambiker Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    22-05 09
    Postów:
    210
    Docenione treści:
    5
    Miasto:
    stalowa wola/irlandia
    podepne sie do tematu,
    a mianowice mam poroblem z szyba pasarzera, wogole nie reaguje na przycisk ani od str kierowcy ani od str pasazera, oczywiscie zamienilem wiazki z drzwi do drzwi, brak tez pozdswietlania przyciskow podnoszenia szyb,
    bezpieczniki wszystkie ok,
    szyba od kierowcy opuszcza sie ale stopniowo, natomniast pasazera nie reaguje,
    mysle ze przyczyna tkwi w podpieciu w czarnej kostce w przelaczniku, kto wie jak ma byc to podpiete
     

    Załączone pliki:

  9. adambiker

    adambiker Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    22-05 09
    Postów:
    210
    Docenione treści:
    5
    Miasto:
    stalowa wola/irlandia
    dodam ze po pzrelozeniu szyby dzialaly, tylko na odwrot, wiec przelozylme piny, miedzy cxzasie spalilo bezpiecznik ten 30A od szyb, wymienilem go i juz od tamtej pory nie dziala boczna szyba,
    aha juz mam dobzre podpiete w kostce lecz nadal nie podnosi sie szyba pasarzera.
    dodam ze napiecie w kostce w przelaczniku od kierowcy jest
     
  10. tommy999

    tommy999 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    24-06 09
    Postów:
    155
    Docenione treści:
    4
    Miasto:
    Lublin
    Zobacz czy jest napiecie w przełączniku pasażera chodzi mi o ten w prawych drzwiach.
    Jak chcesz wykluczyć winę przełącznika szyb kierowcy podłącz jeden niebieski gruby do zółtego a drugi do czarnego na chwilkę szyba powinna sie podnosić lub opuszczać...

    ** Dodano: 07-12-2009, 21:41 **
    wina też może być w przełączniku pasażera ja bym na chwilkę podmienił go na przełącznik szyb tylnych, tam idzie taka sama kostka...
     
  11. adambiker

    adambiker Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    22-05 09
    Postów:
    210
    Docenione treści:
    5
    Miasto:
    stalowa wola/irlandia
    po zwarciu kabelkow zolty z niebieskim i czarny z niebieskim boczna szyba opuszzca sie, podmienilem pzrelacznik z tylnych szyb, nic nie pomoglo, szyba po zwarciu na ostro i przy pzrelaczniku tylnym jak i przendim opuszcza sie,
    w tej chwili mma podpiete jak na foto, ale lewy pzrelacznik opuszzca mi szybe kierowcy, czyli cos jest nie tak w podlaczeniu
     

    Załączone pliki:

  12. adambiker

    adambiker Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    22-05 09
    Postów:
    210
    Docenione treści:
    5
    Miasto:
    stalowa wola/irlandia
    szyba juz dziala, wina byla po stronie podpiecia w przelaczniku
     
  13. lg606

    lg606 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-01 10
    Postów:
    34
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Opole lubelskie
    Witam:)
    mam prozbe nie moge znalesc na forum jak przepinowac przelacznik sterujacy.. gdy naicskam przednia prawa to otwiera mis ie lewa pewnie wiecie o co mi chdozi pomorze mi ktos?? pozdr
     
  14. qsiaxx

    qsiaxx Nowy

    Offline
    Dołączył:
    7-06 10
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Kraków
    Witam. Dawno nie był poruszany ten temat ale... obróciłem wtyczke w drzwiach pasażera, szyba opuszcza się tak jak należy. W lewych drzwiach zrobiłem tak jak napisał tommy999 - obróciłem wtyczke do sterowania i pozamieniałem kable A1 z B3 i A4 z B5. Strony są ok, tylko góra-dół są tak jak były tzn są pozamieniane. Ma ktoś jakis pomysł na to? Pozamienianie kabli nie zdało egzaminu z resztą sterowanie tylnimi szybami (góra-dół) też jest na odwrót. Pomoże ktoś? z góry DZIEKI!
     
  15. adambiker

    adambiker Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    22-05 09
    Postów:
    210
    Docenione treści:
    5
    Miasto:
    stalowa wola/irlandia
    co do tylnych szyb to dziwne ze ci dzialaja na odwrot, pewnie dla tego ze cos grzebales przy kostce, tej drugiej kostki nie ruszaj, ta co odpowiedzialna za tylne szyby, taj jka pisales odwroc kostke pierwsza odpowiedzianlna za syzby pzrednie, i powinno dzialac bez problemu, pozostaje jeszcze gora dol zamienic, ale tego ci nie powiem bo nie pamietam ktore kabelki,
     
  16. qsiaxx

    qsiaxx Nowy

    Offline
    Dołączył:
    7-06 10
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Kraków
    No właśnie kostke odwróciłem i strony są ok (tzn lewa - prawa szyba), poprzekładałem kable w lewych drzwiach tak jak pisał kolega pare postów wyżej i nic. Dalej mam na odwrót góra-dół..... A kostki odpowiedzialej za sterowanie tylnymi szybami nie ruszałem, od momentu przekładki mojej Renaty mam pozamieniane góra-dół. Jakieś pomysły?

    Aaa właśnie... BSI to jest ta czarna skrzynka z przekaźnikami zaraz za akumulatorem ??
     
  17. michael

    michael Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    19-04 10
    Postów:
    104
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    UK
    Posiadam wiązkę drzwi europejską, przyciski sterowania szybami angielskie. Po ich połączeniu szyby nie działają. Przełącznik odwróciłem. Jak przepinować przewody w kostce do sterowania przednimi szybami? Szyby tylne działają. Przód jest z jedną impulsową.
     
  18. mazurek

    mazurek Gość

    Offline
    Dołączył:
    4-11 12
    Postów:
    666
    Docenione treści:
    37
    Miasto:
    Wąsosz
    Adres strony:
    Czytałem sporo na temat tego auta.Dziwi mnie to,ze wszyscy tną kable, żeby zmienić sterowanie szybami przednimi...to nie jest konieczne.Można to zrobić w prosty sposób bez cięcia kabli.

    po pierwsze,trzeba zamienić miejscami silniki i instalacje drzwi,następnie wyjmujemy przełączniki sterowania przednimi szybami z panela,są oddzielnie na przednie szyby,i na tylne.
    Obracamy przełącznik tyłem do przodu,tak,żeby klawisze przednich szyb i tylnych,były skierowane do siebie,następnie obracamy same klawisze na przełączniku,i po robocie.
    Nie trzeba ciąć kabli,wystarczy obrócić i po kłopocie...
    W kostkach do zamków zmieniamy piny (lustrzane odbicie)i wszystko powinno działać,chyba że coś poszło nie tak.
     
  19. rys00

    rys00 Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    20-03 09
    Postów:
    3 146
    Docenione treści:
    433
    Miasto:
    łódzkie
    przełączniki do obrócenia i kostki do przepinowania, w kostce centralnego modułu dwa seledynowe do zamiany , w lusterkach do przeniesienia czujnik temperatury i w kostce drzwi też, masz fotki może coś pomogą
    101_1306.JPG 101_1307.JPG 101_1308.JPG 101_1309.JPG 101_1313.JPG 101_1315.JPG 101_1322.JPG 101_1323.JPG
     
  20. JARO

    JARO Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    29-05 09
    Postów:
    3 867
    Docenione treści:
    274
    Miasto:
    Wadowice
    i to sa konkrety a nie jakies
    POCZYTAŁEM i wiem wszystko
    a na koncu POWODZENIA
     
  21. wiercioch

    wiercioch Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    26-08 12
    Postów:
    359
    Docenione treści:
    11
    a czemu koledzy przenosicie czujnik temp z lusterka? jak w europie jest w tym samym miejscu? czy to tylko podyktowane jest tym żeby kabli nie dokładać?? nie czepiam się tylko pytam. A co do szyb przednich ja miałem po liftową i jak zrobiłem tą metodą jak tutaj opisana wyżej to nie działały jak powinny. Tylko sama zamiana kabli pomogła bez odwracania przełącznika. nadmienię że nie przenosiłem silniczków bo były takie same. nie znam się i za zielony jestem ale chyba ta metoda u góry nie do wszystkich modeli się tyczy
     
  22. Majster Złota rączka

    Dołączył:
    20-07 12
    Postów:

    666
    Miasto:
    Internet

Poleć tę stronę

Użytkownicy odwiedzili tę stronę szukając:

  1. laguna 2 nie dziala szyba pasazera

    ,
  2. laguna 2 sterowanie otwieraniem szyb