1. Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Przerobka klimy na climatronic

Dyskusja w 'OPEL/VAUXHALL' rozpoczęta przez użytkownika bertus84, 20-04 17.

  1. bertus84

    bertus84 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-03 14
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Witam wszystkich.
    Przerabiam w vectrze c 2002 manualna klime na climatronic dwustrefowy, wszystkie części mam już zamontowane i wentylator, klapy w nagrzewnicy itp już działają, ale nie startuje sprężarka od klimy i ogrzewanie tylnej szyby. Jedyne nie podłączone kable to pin 4 i 5 z czarnej wtyczki czyli kabel biało czarny i brązowo czerwony, ponieważ z mojego schematu ciężko odczytać dokąd te kable lecą. Wie ktoś może gdzie te kable powinny być podłączone? Dodam że panel jest 2008 roku.
    Pozdrawiam.
     
  2. Majster Złota rączka

    Dołączył:
    20-07 12
    Postów:
    666
    Miasto:
    Internet
  3. qplanetq

    qplanetq Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    4-11 09
    Postów:
    372
    Docenione treści:
    17
    Miasto:
    Szczecinek
    Adres strony:
    A cisnienie w ukladzie jest?
     
  4. JARO

    JARO Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    29-05 09
    Postów:
    3 867
    Docenione treści:
    274
    Miasto:
    Wadowice
    musisz dokodowac klimatronik
    bo w tej chwili moduy w aucie widza ze jest manualna klima
     
  5. bertus84

    bertus84 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-03 14
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Panowie jest ciśnienie 400mpa, i climatronic jest zaprogramowany op-comem w każdym module. Jedynym problemem są te piny w czarnej wtyczce, 4i5, ponieważ nie wiem gdzie je podpiąć, może jest ktoś w stanie sprawdzić na schemacie i pomoc? Oczywiście jestem w stanie się odwdzięczyć za pomocne informacje.
     
  6. JARO

    JARO Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    29-05 09
    Postów:
    3 867
    Docenione treści:
    274
    Miasto:
    Wadowice
    jakiej czarnej wtyczce
     
  7. bertus84

    bertus84 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-03 14
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Przy panelu climatronica są dwie wtyczki, czarna i niebieska. W czarnej mam problem z pinem 4i5 ale z tego co widzę to występuje tylko w polifcie, w przedlifcie na schemacie te piny są wolne. Więc może w tym jest problem? Bo auto jest z 2002 a panel z 2008. Jest jakaś różnica między panelem z przedlifcie i z polifta?
     
  8. JARO

    JARO Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    29-05 09
    Postów:
    3 867
    Docenione treści:
    274
    Miasto:
    Wadowice
    jesli dorabiasz kable do wiazki pod deska wtedy musisz dorobic przewody idace do gluwnego zlacza po lewej stroni
    jesli wymieniasz wiazke pod deska (orginal)to nic nie robisz
    nie wiem wogule czy to miales angoloa czy co?????????????????????
     
  9. bertus84

    bertus84 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-03 14
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Pod deską jest instalacja do klimy manualnej więc dokładam brakujące kable do climatronica, podpiąłem can pod wyświetlacz i pod złącze diagnostyczne, stały plus dla dmuchawy pod instalacje idącą do drzwi pasażera, no i czujnik nasłonecznienia. Natomiast problem polega na tym że nie załącza się sprężarka od klimy ani ogrzewanie tylnej szyby, op-comem w blokach pomiarowych silnika można "włączyć" przekaźnik od climy w uecu ale tylko na zgaszonym silniku. Wszystkie moduły zaprogramowane pod climatronic op-comem, ma ktoś pomysł jak to ugryźć? Dodam że samochód to przełożony Anglik, natomiast instalacja jest pod klimę manualna. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się że panel pochodzi z przedlifta więc nie powinno być problemu z komunikacją s sprężarka nadal nie startuje.
     
  10. JARO

    JARO Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    29-05 09
    Postów:
    3 867
    Docenione treści:
    274
    Miasto:
    Wadowice
    pisalem
    jest roznica w gluwnym zlaczu po lewej stronie kolo BCM-a

    z jakich schematow kozystasz????
     
  11. bertus84

    bertus84 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-03 14
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Już wiem o jakim złączu mówisz, ale na moim schemacie nie widzę tych kabli, mógłbyś sprawdzić w wolnej chwili jakie kable trzeba dołożyć? Korzystam ze schematu z tisa dla Vectry z 2002r
     
  12. JARO

    JARO Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    29-05 09
    Postów:
    3 867
    Docenione treści:
    274
    Miasto:
    Wadowice
    posprawdzam
     
  13. bertus84

    bertus84 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-03 14
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    I jak kolego Jaro? Jakieś info? :) przejrzałem schematy i wynika z nich że te dwa kabelki od panelu do tego głównego złącza z lewej strony wychodzą tylko w silniku 3,2, natomiast w silniku 1,8 tych kabelkow nie ma. Zgadza się?
     
  14. bertus84

    bertus84 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-03 14
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Wczoraj podpiąłem samochód pod techa, i po zaprogramowaniu elektronicznej klimatyzacji w każdym module, nadal ten sam problem. Nie działa sprężarka klimy i ogrzewanie tylnej szyby. Czyli wygląda na to że panel klimy komunikuje się z wyświetlaczem, a z reszta samochodu już nie, jakieś pomysły?
     
  15. zweckform

    zweckform Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    16-03 09
    Postów:
    3 256
    Docenione treści:
    222
    Miasto:
    Grodzisk Mazowiecki
    Który to rok
     
  16. bertus84

    bertus84 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-03 14
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Samochód 2002, panel klimy też. Natomiast wyświetlacz 2004 i podejrzewam że przed przekładka poprzedni wlasciciel zmienił maly wyświetlacz na duży GID i dlatego wyświetlacz jest z 2004
     
  17. bertus84

    bertus84 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-03 14
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    Samochód 2002, panel klimy też. Natomiast wyświetlacz 2004 i podejrzewam że przed przekładka poprzedni wlasciciel zmienił maly wyświetlacz na duży GID i dlatego wyświetlacz jest z 2004
     
  18. zweckform

    zweckform Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    16-03 09
    Postów:
    3 256
    Docenione treści:
    222
    Miasto:
    Grodzisk Mazowiecki
    Takie cyrki się działy jak ludzie montowali panele przed liftem do aut po lifcie i odwrotnie
     
  19. bertus84

    bertus84 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-03 14
    Postów:
    19
    Docenione treści:
    0
    No w tym wypadku panel jest od przedlifta więc nie powinno być problemu, tym bardziej że wyświetla na wyświetlaczu temperaturę itd, chyba że GID jest od przejściówki bo to bodajże 08.2004, różniły się czymś?
     
  20. zweckform

    zweckform Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    16-03 09
    Postów:
    3 256
    Docenione treści:
    222
    Miasto:
    Grodzisk Mazowiecki
    Nie
     
  21. JARO

    JARO Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    29-05 09
    Postów:
    3 867
    Docenione treści:
    274
    Miasto:
    Wadowice
    nie wiem co masz nie chalo
    ale zakladalem rozne opcje lacznie z navi i zawsze wszystko banglalo

    a jak podloczysz kompa czy w wartosc`iach rzeczywistych jest potwierdzenie wlaczenia klimy??
     
  22. Majster Złota rączka

    Dołączył:
    20-07 12
    Postów:

    666
    Miasto:
    Internet

Poleć tę stronę