1. Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Ford mondeo

Dyskusja w 'PORZUCONE ORAZ NIEKOMPLETNE' rozpoczęta przez użytkownika sashxxx, 6-02 10.

  1. sashxxx

    sashxxx Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    31-01 10
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Łódź
    Witam. to jest moj pierwszy post na tym forum:) i moja pierwsza przekladka:) zaczne od poczatku. zakupilem mondeo z grudnia 1997 silnik 1,8 benzyna z zamiarm sprzedazy tego autka na czesci ale po oglezinach stwierdzam ze szkoda tego auta rozbierac na czesci bo jest w idealny stanie. przebieg 90000 mil pelna w pelni udukomontowany przebieg do 2009 roku w ASO.cala dokumentacja z fakturami na najmniejsze pierdoly z serwisu forda.nowe opony z super orginalnymi felgami w idealnym stanie. auto bylo zarejestrowane na mojego kolege polaka ktory wrocil z UK i mu bylo juz nie potrzebne.
    mam pytanie czy ktos z forum podpowie krok po kroku od czego zaczac i w razie jakis problemow pomoze na priv. dodam ze mam sprzet garaz sprzet no i oczywiscie pojecie na temat mechaniki i elektryki, zawsze przy swoich autach wszyskto robie sam:) ale powiem sczerze ze nigdy nie przypuszczalem ze wezme sie za anglika:)naprawde spodobalo mi sie to autko bo kupile je za smieszna kase a stan jest naprawde idealny i chetnie bym je dla siebie zostawil. pozdrawiam

    ** Dodano: 06-02-2010, 14:56 **
    zapomnialem dodac ze jest to wersja z klimatyzacja manualna i bez ABS-u elektryczne szyby tylko z przodu 1x AirBag
     

    Załączone pliki:

  2. Majster Złota rączka

    Dołączył:
    20-07 12
    Postów:
    666
    Miasto:
    Internet
  3. Marlena

    Marlena Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    5-03 09
    Postów:
    1 433
    Docenione treści:
    80
    Miasto:
    Rawa Mazowiecka
    Adres strony:
    Kolego tutaj zadawaj wszelkie pytania, a użytkownicy forum będą Ci pomagać.
     
  4. marekfl

    marekfl Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    14-06 09
    Postów:
    301
    Docenione treści:
    55
    Miasto:
    Kielce
    Adres strony:
    97' rok to chyba MK I jeszcze :) ford mondeo to bardzo przyjemne auto w przekładce :)

    zakladajac z masz juz przekladke do tego auta :)

    zacznij kolego od rozebrania auta oczywiscie :) fotele/ tunel srodkowy/ deska i tak dalej :)
     
  5. Gumi$

    Gumi$ Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    28-06 09
    Postów:
    59
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    kuj-pom
    MK I 1993 - 1996
    MK II 1996 - 2000
     
  6. anbora

    anbora Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    23-04 09
    Postów:
    102
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Zduńska Wola
    mondeo

    witam kolego, zacznij od zakupu przekładki , nie powinieneś mieć problemów koszt takowej ok 1300 zł ( widziałem od wersji gija). rozbierz autko w środku , i porównaj ścianę w wersji euro . zauważysz że różnice są przede wszystkim w podszybiu ( zakładam że posiadasz migomat i umiejętności spawania) które to musisz przespawać dalej to już prościzna . Instalacjia w Mk2 jest banalnie prosta. wymiana maglownicy i składamy wszystko do kupy. Zakładam że napotkasz na drobne problemy wtedy dzwoń lub pisz , postaram się pomóc .
     
  7. sashxxx

    sashxxx Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    31-01 10
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Łódź
    migomata niestety nie posiadam ale mam doberogo przyjacia ktory jest fachowcem w spawalnictwie i posiada cale zaplecze:)powiedzcie mi dokladniej co tam w tym podszybiu jest do przespawania zeby kumplowi naswietlic sprawe jaka go bedzie czekac robota:) z tego co wyczytalem na forum tylko w scianie grodziowej trzeba zrobic nowe otwory a stare zaslepic. nastepna sprawa ktora mnie nurtuje to jak wyglada sprawa instalacji elektrycznej:( powiedzcie mi jescze czy klamoty ktore mam zamiar kupic to musza byc od wersji z klimatyzacja (bo takowa posiadam) czy moga byc od wersji bez klimatyzacji. sorki ze moze zadjaje banalne pytania na tym forum ale wcesniej nie bralem sie za taka robote:) gdyby nie okazyjny zakup to pewnie bym sie za to nie zabieral:)a druga sparaw ze lubie sam robic przy swoich autach bo to naprawde lubie i traktuje to jako wyzwanie:) dzieki za zainteresowanie tematem :) jak sie zabiore za robote to postaram sie o jakies relacje foto z przebiegu prac:) pozdrawiam
     
  8. anbora

    anbora Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    23-04 09
    Postów:
    102
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Zduńska Wola
    mondziak

    widzę kolego że jesteś z Łodzi, jak byłbyś w pobliżu Zduńskiej Woli to wdepnij podam ci szczeguły całej operacji
     
  9. cyranek

    cyranek Nowy

    Offline
    Dołączył:
    18-04 09
    Postów:
    373
    Docenione treści:
    8
    Miasto:
    Wadowice
    Co do grodzi to jest przystosowana, ale w mk1 i w mk2 trzeba jeszcze "pobawić" się z podszybiem bo nie chcą wejść wycieraczki.
    Instalacja do wymiany lub do przerobienia (przeróbka to parę minut, instalacja naprawdę prosta.
    Instalacja słupkowa zostaje (jedynie wiązki w drzwiach do zamiany).
     
  10. anbora

    anbora Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    23-04 09
    Postów:
    102
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Zduńska Wola
    mondeo

    ot, i masz prawdziwego fachowca od forda! Kolega Cyranek wspierał mnie podczas kłopotów z przekładką mk3( za co mu i innym forumowiczom dziękuję ). MYślę że z takim "podpowiadaczem " nie zginiesz . :gora:
     
  11. sashxxx

    sashxxx Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    31-01 10
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Łódź
    Witam . mam szybkie pytanie .Znalazle dawce do przeszczepu ale w kombi i mam pytanko czy te klamoty beda pasowaly do HATCHBACKA??
     
  12. cyranek

    cyranek Nowy

    Offline
    Dołączył:
    18-04 09
    Postów:
    373
    Docenione treści:
    8
    Miasto:
    Wadowice
    Nie pamiętam jak jest z listwami progowymi bo są w mk2 do wymiany ale reszta będzie pasować.
     
  13. zweckform

    zweckform Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    16-03 09
    Postów:
    3 273
    Docenione treści:
    225
    Miasto:
    Grodzisk Mazowiecki
    listwy pasują
    inny jest dywan ale też pasuje

    Pozdrawiam
    Rafał
     
  14. keenek

    keenek Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    3-04 09
    Postów:
    35
    Docenione treści:
    4
    Miasto:
    Kraśnik-Lublin
    kolego uzupełniaj temat zdjęciami bedzie z korzyścia dla innych
     
  15. zweckform

    zweckform Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    16-03 09
    Postów:
    3 273
    Docenione treści:
    225
    Miasto:
    Grodzisk Mazowiecki
  16. sashxxx

    sashxxx Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    31-01 10
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Łódź
    witam . czy moze ktorys z kolegow wie co trzeba zrobic zeby przy otwieraniu drzwi z pilota najpierw otwieraly sie drzwi z lewej strony a pozniej reszta furtek?? bo teraz otwieraja sie najpierw prawe a pozeniej reszta. pozdrawiam
     
  17. sashxxx

    sashxxx Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    31-01 10
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Łódź
    witam. czy ktos moze mi podpowiedziec dokladnie jak sobie poradzic z podszybiem w mondeo mk2 . poprosze o jakies wskazowki zebym czegos nie popierdzielile i jezeli mozna to najlepiej od czego zaczac walke z tym podszybiem . pozdro.
     
  18. zweckform

    zweckform Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    16-03 09
    Postów:
    3 273
    Docenione treści:
    225
    Miasto:
    Grodzisk Mazowiecki
    zadzwoń do mnie po 18 to Ci wytłumaczę co i jak

    Pozdro
    Rafał
     
  19. Misiek

    Misiek VIP

    Offline
    Dołączył:
    5-03 09
    Postów:
    1 781
    Docenione treści:
    81
    Miasto:
    Szczecin
    Adres strony:
  20. sashxxx

    sashxxx Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    31-01 10
    Postów:
    13
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Łódź
    no niestety prace stanely w miejscu :( zmarl mi po ciezkiej chorobie moj tata i ostatnie dni z nim sprdzilem:( ehh........ ale powoli sie zabieram do przekladki:( dzieki Exodos z forum mondo pozwole sobie zapodac jego przebieg prac przy przekladce http://exodos.fotosik.pl/albumy/463632.html .pozdrawiam
     
  21. kriskos997

    kriskos997 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    15-03 09
    Postów:
    335
    Docenione treści:
    12
    Miasto:
    świetokrzyskie
    my to mondeo exodosa to dokładnie znamy czasami nie sugeruj sie wskazówkami exodosa bo taką popeline jaka on odstawił nie często sie ogląda.
     
  22. Majster Złota rączka

    Dołączył:
    20-07 12
    Postów:

    666
    Miasto:
    Internet

Poleć tę stronę