1. Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Ford Mondeo MK3 2002 benzyna 1.8

Dyskusja w 'PORZUCONE ORAZ NIEKOMPLETNE' rozpoczęta przez użytkownika Jacekn8, 28-05 10.

  1. Jacekn8

    Jacekn8 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-05 09
    Postów:
    85
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    tarnów
    Witam,
    Kupiłem mondeo 2002 w benzynie 1.8. Nie mam jeszcze części do przełożenia ale już zacząłem właściwie przerabiać elementy do których nie potrzebuje części. Dziś zająłem się przełożeniem siedzisk foteli.

    1. I już pierwsze pytanie: przyspiesznik jest złapany na 2 nitach, stelaze zostawiam narazie angielskie, byćmoże dokupie lewy europe ale jeszcze nie wiem. Czy ten przysiesznik może być przytwierdzony obojętnie w którym miejscu w lewym stelazu??? Bo nie widze tam żadnych dziur na nity.

    2. Następne pytanie: gdzie zamienić piny w instalacji pomiędzy matą a przyspiesznikiem ???

    3. Czy zamieniać kable tylko od maty i przyspiesznika czy od pasów też, bo mam włączone przypominanie o zapięciu pasa ??

    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

    ---------- Dodano 28-05-2010 o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano 27-05-2010 o 16:39 ----------

    Z pierwszym i drugim pytaniem już się uporałem, proszę o odpoweidź na 3... Pozdrawiam
     
  2. Majster Złota rączka

    Dołączył:
    20-07 12
    Postów:
    666
    Miasto:
    Internet
  3. cyranek

    cyranek Nowy

    Offline
    Dołączył:
    18-04 09
    Postów:
    373
    Docenione treści:
    8
    Miasto:
    Wadowice
    1. Przyspiesznik najlepiej zamontować w europejskim stelażu.
    2. Myślę że te piny od maty znalazłeś zamienisz 4 kable z 2 miejscami.
    3. Tak, zamień kable od pasów

    Pamiętaj żeby kurtyn nie ruszać i uderzeniówek bocznych.
     
  4. Jacekn8

    Jacekn8 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-05 09
    Postów:
    85
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    tarnów
    Dziękuję, jutro się za to biorę. Mam jeszcze problem odnośnie elektryki szyb i lusterek. Przeczytałem kilkakrotnie cały temat eletryka szyb i lusterek w mondeo na tym forum i tam jeden napisał że trzeba tą instalacje obrócić miejscami, później napisane jest że trzeba przenieść dokładnie 10 kabli na lewo i w tym się pogubiłem. Zamieniać wszystko czy tylko 10 kabli ??? Bo na wtyczkach od sterownika szyb i lusterek jest znacznie więcej.

    Pozdrawiam
     
  5. cyranek

    cyranek Nowy

    Offline
    Dołączył:
    18-04 09
    Postów:
    373
    Docenione treści:
    8
    Miasto:
    Wadowice
    zamienić 10 kabli, zamienić wiązki drzwi stronami
     
  6. Jacekn8

    Jacekn8 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-05 09
    Postów:
    85
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    tarnów
    A od czego jest te 10 kabli ??? I mam je przenieść czy zamienić piny we wtyczkach ???
     
  7. cyranek

    cyranek Nowy

    Offline
    Dołączył:
    18-04 09
    Postów:
    373
    Docenione treści:
    8
    Miasto:
    Wadowice
    wspólne zostawiasz, te co nie są wspólne zamieniasz stronami, paru też brakuje to przenosisz na lewą, w sumie 10 sztuków
     
  8. Jacekn8

    Jacekn8 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-05 09
    Postów:
    85
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    tarnów
    Ok. Czyli np. wtyczkę od regulacji lusterek muszę pewnie całą przenieść bo po prawej jej nie ma. A Wtyczki od sterowników szyb też są różne czyli rozumię że trzeba je zamienić tak ???
     
  9. cyranek

    cyranek Nowy

    Offline
    Dołączył:
    18-04 09
    Postów:
    373
    Docenione treści:
    8
    Miasto:
    Wadowice
    wtyczka od lusterek i od szyb jest w wiązkach drzwi które zamieniasz stronami
     
  10. Jacekn8

    Jacekn8 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-05 09
    Postów:
    85
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    tarnów
    A czy belka pod konsolę spasuje się z modelu St220 po lifcie do mojego mondeo ???
     
  11. zweckform

    zweckform Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    16-03 09
    Postów:
    3 273
    Docenione treści:
    224
    Miasto:
    Grodzisk Mazowiecki
    tak belka jest taka sama

    Pozdrawiam
    Rafał
     
  12. Jacekn8

    Jacekn8 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-05 09
    Postów:
    85
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    tarnów
    A jak opróżniacie układ klimatyzacji, bo jutro musze zdjąć nagrzewnice angielską, a klimke w tej chwili mam pełną ???
     
  13. Marlena

    Marlena Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    5-03 09
    Postów:
    1 433
    Docenione treści:
    80
    Miasto:
    Rawa Mazowiecka
    Adres strony:
    Do zbiornika na klimatyzacje i później możesz ją z powrotem nabić.
     
  14. Jacekn8

    Jacekn8 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-05 09
    Postów:
    85
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    tarnów
    A jeżeli nie dysponuje takim zbiornikiem, ponieważ wszystko robie w warunkach domowych ??? Później chcę standardowo nabić klimke czynnikiem w jakiejś stacji
     
  15. Marlena

    Marlena Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    5-03 09
    Postów:
    1 433
    Docenione treści:
    80
    Miasto:
    Rawa Mazowiecka
    Adres strony:
    Możesz pojechać do tych co nabijają oni Ci ściągną i potem mniej zapłacisz za nabicie.
     
  16. Jacekn8

    Jacekn8 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-05 09
    Postów:
    85
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    tarnów
    Podjechać nie podjade bo autko już na kanale w połowie rozebrane. Spróbuje odkręcić zaworek pod maską. A czy te przewody do klimy co idą pod maską też muszę wymienić ??? Jeżeli tak to proszę o odpowiedź czy wszystkie od samej sprężarki do nagrzewnicy ???
     
  17. JARO

    JARO Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    29-05 09
    Postów:
    3 887
    Docenione treści:
    274
    Miasto:
    Wadowice
    szczeze mowiac to nietrzeba w mondku wymieniac przewodow,a jezeli juz to tylko te kture ida od nagrzewnicy pod prawy blotnik
     
  18. Jacekn8

    Jacekn8 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-05 09
    Postów:
    85
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    tarnów
    Ok, tylko dlaczego są w liście częsci a tak naprawdę nie trzeba ich wymieniać ??? :wack: Jaka jest różnica między nimi ??

    I jeszcze jedno pytanie:
    Jeżeli nie mam węża od magla to da się gdzieś złożyć na dłuższego na angielskich końcówkach ???
     
  19. JARO

    JARO Zaufany warsztat

    Offline
    Dołączył:
    29-05 09
    Postów:
    3 887
    Docenione treści:
    274
    Miasto:
    Wadowice
    przewody od klimy przy scianie sa dluzsze w angolu wystarczy je podgiac i jest OK
    jesli chodzi o przewody od magla
    powrod jest krutszy ,mozna go skrucic i zalozyc opaski
    a zasilajacy mozna przespawac migomatem, pamietajac ze trzeba obrucic blache dociskajaca koncowki
     
    Jacekn8 lubi to.
  20. Jacekn8

    Jacekn8 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-05 09
    Postów:
    85
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    tarnów
    Czyli ten co idzie od pompy prawą stroną mogę przedłużyć, a lewy skrócić i opaski zacisnąć, tak ??? Jeżeli chodzi o spawanie to w tygodniu wyciągnę magiel i wtedy powrócimy do tematu ponieważ teraz zbytnio nie wiem jak to dokładnie wygląda.

    ---------- Dodano 17-06-2010 o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano 13-06-2010 o 19:58 ----------

    Instalacja szyb i lusterek gotowa. Następny ogień to magiel i serwo. Co do przewodów do magla to kupię obydwa europejskie, nie będe sie bawił w złączki jeżeli chodzi o układ kiedowniczy i hamulcowy. Przy serwie zostawię pompe, wymienie tylko serwo z trzpieniem... Pozdrawiam
     
  21. Jacekn8

    Jacekn8 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-05 09
    Postów:
    85
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    tarnów
    Jak to jest z pedałami do mondka??? Gdzieś czytałem że inny jest tylko gaz. To prawda ??? jeżeli tak to kupuję tylko gaz. Widzę też ze blaszka przy pedałach pod podszybiem jest odwrotna...

    ---------- Dodano 20-06-2010 o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano 18-06-2010 o 22:00 ----------

    I jeszcze jedno: linke do gazu to wymieniać czy jakoś prawą stroną puścić ??? Którędy idzie w europejczyku
     
  22. Majster Złota rączka

    Dołączył:
    20-07 12
    Postów:

    666
    Miasto:
    Internet

Poleć tę stronę